PINJA KOLADA TORTA ĆE VAS SPASITI VRUĆINE NA LETO: Osvežava bolje od LIMUNADE, a pravi se od BRUTALNIH SASTOJAKA
Pinja kolada torta, Foto: Printscreen/Instagram/oh_sweet_day

paŽnja

PINJA KOLADA TORTA ĆE VAS SPASITI VRUĆINE NA LETO: Osvežava bolje od LIMUNADE, a pravi se od BRUTALNIH SASTOJAKA

Neka se pinja kolada torta dobro ohladi u frižideru, a potom je secite na kriške i uživajte

Objavljeno: 09:42h

Ova ukusna torta inspirisana je popularnim koktelom pinja kolada, koji je poznat po osvežavajućoj kombinaciji ananasa, kokosa i ruma.

Zato je ova torta savršena za sve ljubitelje egzotičnih ukusa i idealna je za letnje proslave ili posebne prilike.

Vreme pripreme:

120 minuta

Sastojci:

Za biskvit (17 cm):

2 jaja

120 g šećera

prstohvat soli

1 kašičica arome vanile

75 ml ulja

75 ml mleka

130 g mekog brašna

30 g kokosa

1/2 kesice (6 g) praška za pecivo

Za preliv biskvita:

100 ml soka od ananasa (iz kompota)

2 kašike ruma

Za krem od kokosa i bele čokolade:

200 g bele čokolade

350 ml slatke pavlake

500 g mascarponea

30 g šećera u prahu

1 kašičica arome vanile

100-120 g kokosa

Još:

1 konzerva ananasa

Za dekoraciju:

1 kesica šlag krema od vanile

mleko

Priprema:

Odvojite žumanca od belanaca. U posudu sa belancima dodajte prstohvat soli i mikserom umutite čvrst sneg uz postepeno dodavanje polovine šećera (60 g). Mutite dok se sav šećer ne otopi i ostavite sa strane.

U drugu posudu sa žumancima stavite drugu polovinu šećera i izmiksajte dok smesa ne pobeli i zapeni se. Potom dodajte aromu vanile, ulje i mleko, kao i mešavinu brašna, kokosa i praška za pecivo i sve dobro sjedinite mikserom u jednoličnu smesu.

Na kraju umešajte sneg od belanaca u dva navrata, lagano mešajući špatulom. Pazite da ne izlomite sneg.

Uzmite dva pleha prečnika 17 cm i obložite im dno pek papirom. Raspodelite smesu u oba kalupa vodeći računa da količine budu iste i stavite ih u zagrejanu rernu na 180 stepeni na 20 min.

Kad su biskviti lepo porumeneli a čačkalica iz sredine izađe suva, gotovo je. Nožem odvojite ivice biskvita od kalupa i izvadite ih na žicu za hlađenje. Kad su se skroz ohladili, presecite oba biskvita na pola tako da dobijete 4 biskvita ukupno.

Napomena: Za duplo veću tortu prečnika 24/26 cm, samo poduplajte sve mere iz recepta, i za biskvit i za krem.

Krem od kokosa i bele čokolade

Sipajte u šerpicu 100 ml slatke pavlake i zagrejte je do vrenja. Skinite sa vatre, ubacite belu čokoladu izlomljenu na kocke i ostavite minut da odstoji tako. Potom žicom mešajte dok se sva čokolada ne otopi. Ovaj ganache stavite u frižider na 20-30 min. da se ohladi i malo stegne.

Mascarpone izmiksajte sa šećerom u prahu i aromom vanile da bude penast. Dodajte ohlađeni ganache od bele čokolade koji treba da je konzistencije gušćeg meda i sve sjedinite mikserom.

U drugoj posudi umutite preostalu slatku pavlaku (250 ml) ali pazite da ne premutite. Neka ostane malo mekša. Ručno je umešajte u mascarpone sa belom čokoladom. Na kraju dodajte i kokos i sve sjedinite kašikom.

Napomena: Savetujem da kokos dodajete postepeno i sami procenite potrebnu količinu tako da krema bude fino maziva ali ne pregusta jer će se kruniti od puno kokosa. Potrebna kolčina kokosa zavisiće od toga da li je krupnije ili sitnije mleven.

Slaganje torte

Na odgovarajući tanjir ili tacnu stavite prvi biskvit. Pomešajte sok od ananasa sa rumom i poprskajte biskvit uz pomoć silikonske četkice. Nanesite trećinu kokos krema, s tim da ne stavite odmah svu količinu nego nanesite deo, pa nabacajte sitno iseckan ananas na kockice i prekrijte ga ponovo sa malo krema.

Ponavljate postupak. Dakle, druga kora, poprskajte je sokom sa rumom, nanesite krem i ananas, potom stavite treću koru koju takođe poprskate sokom i nanesite ostatak krema i ananasa. Poklopite sa četvrtom korom koju ste poprskali sokom ali na nju ne ide krem.

Savet: Filovanje je najbolje da radite unutar obruča jer će vam tako biti najuredniji slojevi, mada i ne morate jer je krema dovoljno čvrsta.

Tortu ohladite u frižideru par sati pre dekorisanja.

Dekoracija

Umutite šlag krem sa mlekom prema uputstvu sa kesice i premažite tortu okolo. Ostatkom šlag krema ukrasite tortu po želji poslastičarskom špric kesom. Dekorišite Raffaelo kuglicama i tortu pospite kokosom ili kokos čipsom koji ste prethodno malo prepekli u šerpici za jaču aromu.

Neka se pinja kolada torta dobro ohladi u frižideru, a potom je secite na kriške i uživajte!

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.