NISMO IMALI POJMA ČEMU SLUŽI PERŠUN NA VRHU JELA: Može vam pomoći za PAR SEKUNDI, evo i KAKO
Peršun, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

NISMO IMALI POJMA ČEMU SLUŽI PERŠUN NA VRHU JELA: Može vam pomoći za PAR SEKUNDI, evo i KAKO

Evo čemu zaista služi peršun na vrhu jela!

Objavljeno: 08:10h

Sigurno je većina od vas imali priliku da u restoranima ili na reklamama vidi kako kuvari kao vid dekoracije stavljaju list peršuna na vrh jela - uglavnom onima sa mesom i pastama. Estetstki lepo i primaljivo, ali da li znate koja je njegova prava svrha?

Kako ističu kulinarski stručnjaci, peršun na vrhu pripremljenog jela ne služi isključivo za dekoraciju, to mu je sekundarna uloga. Razlog zbog kog kuvari na vrh gotovo svakog jela stavljaju komad ove aromatične biljke je vrlo praktičan. Naime, nakon obroka, posebno ukoliko ste jeli jako i začinjeno jelo, peršun treba polako da pojedete kako biste očistila usta i zube od viška hrane. Dodatno, peršun ima i osvežavajući ukus što pomaže kod neprijatnog zadaha.

Peršun
foto: Printscreen YouTube/Lekovite Biljke

Naime, u peršunu se nalazi visoka koncentracija hlorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima. One počinju da se razvijaju nakon jela, a to je direktan uzrok lošeg zadaha. Peršun je posebno korisno sažvakati nakon što se pojedu jela puna belog ili crnog luka. Osim peršuna, pomažu i sveža menta, bosiljak i ruzmarin.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.