OVU TORTU SVAKA DOMAĆICA REDOVNO SPREMA, A RETKO KOJA ZNA ORIGINALAN RECEPT: Od sada ćete je samo OVAKO PRAVITI
Torta opera, Foto: Printscreen YouTube/Bruno Albouze

za sladokusce

OVU TORTU SVAKA DOMAĆICA REDOVNO SPREMA, A RETKO KOJA ZNA ORIGINALAN RECEPT: Od sada ćete je samo OVAKO PRAVITI

Pleh za odprilike 30×45 cm. Obložite peh papirom i podmažite

Objavljeno:

Torta opera je davno, negde šezdesetih godina prošlog veka, kreirao vrhunski francuski konditor Lenotre. U čuvenoj Njujorškoj operi pre spektala rezervisani su stolovi da bi se pojeo komad ove poslastice.

Sastojci (za 18 osoba)

BISKVIT-JOCONDE ,ZA 2 KORE

2x125 gr. badema mlevenih

2x125gr. šećera

Torta, Torta opera
foto: Printscreen YouTube/Bruno Albouze

2x30 gr. brašna

2x4 žumanca

2x25 gr.(2x1kas.supena) putera

2x4 belanca

2x20gr. šećera

KREM OD PUTERA I KAFE

150 gr. šećera

100 gr. vode

2 jaja

250 gr putera

1 velika kašika Nes-kafe, instant

Torta, Torta opera
foto: Printscreen YouTube/Bruno Albouze

GANAČ OD COKOLADE (ČOKO-KREMA)

200 gr. čokolade, polugorke

150 gr. slatke pavlake

1 kašičica Nes-kafe,instant

GLASAZ (GLAZURA)

100 gr. čokolade polugorke

100 gr. slatke pavlake (ili krema sa 35 posto masnoće)

SIRUP OD KAFE

150 gr. šećera

200 ml vode

1 puna kašika instant kafe ili prave

Priprema:

Biskivt

Torta, Torta opera
foto: Printscreen YouTube/Bruno Albouze

Pleh za odprilike 30×45 cm. Obložite peh papirom i podmažite. Tako posebno pripremite još jedan. Natopiti 4 belanca i šećer. Posebno umutiti 4 žumanca i dodati u njih 2 kašike (25 gr.) rastoplenog putera, ali da ne bude vruć.

Izmešati bademe, šećer, brašno. Žumanca sa puterom dodati lagano u belanca i onda lagano dodati bademe, šecer i brasno. Istresti ravnomerno na pleh i peći oko 15 min. na 180 stepeni. Tako poseban još jedan i svaki prerezati na pola da budu 4 korice.

Krema od putera i kafe:

Kuvati 150 gr. šećera i 100 ml.vode 7 min. Bice gust sirup i to odmah sipati polako u prethodno umućeno 1 jaje i 1 žumance i mutiti dok ne pobeli tj. napravi se kao gust krem, biće skoro hladan.

U to dodavati puter u komadićima (250 gr.) i staviti mikser dok se masa ne udvostruči.

Torta, Torta opera
foto: Printscreen YouTube/Bruno Albouze

Ganač (čoko krema)

Stavite kremu (pavlaku da provri sa 1 kašikom instant kafe i u to dodajte 200 gr. seckane čokolade. Ostavite da se ohladi.

Skuvati sećerni sirup sa kafom, ne mnogo gust, koliko da se mogu da se pokvase kore. Koru staviti u rernu i poprskati sirupom, pa preko kore premazati jednu trećinu puter kreme, pa drugu koru ponovo natopiti sirupom od kafe, sada sasuti svu ganač kremu po toj kori pa staviti treću koru i opet posuti sirupom pa na nju puter krema i onda zadnja kora opet sirupom natopiti pa svu namazati ostatkom puter kreme.

Prokuvati 100 ml. slatke pavlake sa 100 gr. čokolade i kad je skoro hladna namazati svu ili samo gore.

Majke i snajke:

00:50

Pred nama je još jedna polufinalna nedelja u Majke i snajke

(Espreso/Coolinarka)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.