SRBI SODU ČUVAJU MESECIMA, A NE ZNAJU ZA OVU OPASNOST: Evo šta se sa njom dešava posle SAMO PAR DANA
Soda, Foto: Profimedia

VAŽNO

SRBI SODU ČUVAJU MESECIMA, A NE ZNAJU ZA OVU OPASNOST: Evo šta se sa njom dešava posle SAMO PAR DANA

Soda bikarbona, poznata i kao natrijum bikarbonat je osnovna namirnica u ostavi

Objavljeno:

Dok soda bikarbona ima tendenciju da ima dug rok trajanja, vremenom može izgubiti snagu i dovesti do ravnih pečenih proizvoda. Koristite ovaj jednostavan trik da testirate moć sode bikarbone.

Soda bikarbona, poznata i kao natrijum bikarbonat je osnovna namirnica u ostavi. Može se koristiti za kvašenje pečenih proizvoda kao što su kolačići i hleb, i efikasan je i ekološki čistač.

Da li ističe rok trajanja?

Tehnički, rok sode bikarbone ne ističe. Iako se kontejneri često štampaju sa datumom prodaje ili upotrebe, ovo je osnovna procena kada bi soda bikarbona mogla početi da gubi svoju efikasnost.

Opšte pravilo je: kada se pravilno skladišti, soda bikarbona će trajati dve do tri godine zatvorena u originalnom kontejneru.

Kada se otvori, čuva se najmanje šest meseci. Iako se soda bikarbona nikada ne „pokvari“ na način da bi vam se razbolio, u nekom trenutku će prestati da funkcioniše kako bi trebalo, stvarajući lošije pecivo.

Test – provera pokvarene sode

Dodajte otprilike 1/2 kašičice sode bikarbone u malu posudu. Dodajte oko 1/2 kašičice belog sirćeta ili svežeg limunovog soka u činiju i gledajte. Kiselina i baza treba da reaguju odmah, baš kao u klasičnom eksperimentu sa vulkanom u osnovnoj školi.

Ako smeša agresivno peče i mehuriće, onda je soda bikarbona u dobrom stanju. Ako jedva šišti ili uopšte ne šišti, bacite ga. Prošao je svoj vrhunac. Pošto je test tako brz i lak i koristi tako malu količinu sirćeta i sode, redovno testirajte sodu bikarbonu kako biste osigurali uspeh pečenja svaki put.

(Espreso/Brza kuhinja)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.