paŽnja
OVAKO SE PRAVI TIRAMISU NA ITALIJANSKI NAČIN: Ovaj ČOVEK se smatrao njegovim "OCEM", ORIGINALNIJI RECEPT NE POSTOJI
Opšteprihvaćeno je da je recept za tiramisu nastao u restoranu Kampeola i to greškom kuvara koji je hteo da napravi slaadoled od vanile, pa je u posudu sa jajima i šećerom stavio maskarpone sir
Pre nešto više od godinu i po dana preminuo je čovek koji se smatrao "ocem" tiramisua. Ado Kampeol je dočekao duboku starost, umro je u 93. godini, a na meniju njegovog restorana u Trevizu tiramisu je stavljen još 1972. godine.
Ipak, nikada nije patentiran, a zapravo su ovu savršenu poslasticu osmislili njegova supruga i glavni kuvar.
Inače, postoji nekoliko teorija o tome kako je zaista nastala ta poslastica, a među njima je i ona da je nastala kao afrodizijak koji je služen u javnoj kući u Trevizu.
Međutim, opšteprihvaćeno je da je recept za tiramisu nastao u restoranu Kampeola i to greškom kuvara koji je hteo da napravi slaadoled od vanile, pa je u posudu sa jajima i šećerom stavio maskarpone sir.
Kada je to shvatio ukusnu "grešku" je prijavio Kampeolovoj supruzi, pa su zajedno usavršili recept. A da i priča o javnoj kući donekle pije vodu svedoči sam prevod naziva kolača koji glasi - "podigni me", što šećer i kofein zapravo i rade organizmu.
U međuvremenu, tiramisu je postao jedan od najpoznatijih italijanskih kolača na svetu, a do sada su se pojavile brojne varijacije na temu.
Sastojci:
300 g ili oko 30 komada piškota
4 jaja srednje veličine
100 g šećera
500 g maskarpone sira
300 ml kafe, najbolje da bude espreso
nezaslađeni kakao prah
2 kašike ruma ili marsala vina (pod uslovom da kolač ne jedu deca)
Priprema:
Za početak napravite kafu. U nju dodajte rum ili marsala vino.
Potom odvojite belanca i žumanca. Belanca umutite u čvrst sneg. Znaćete da su gotova kada okrenete posudu naopačke, a ona ne mrdnu.
U drugoj posudi ulupajte žumanca sa šećerom dok ne pobele i sav se šećer ne istopi, otprilike 3-5 minuta.
Onda izvadite maskarpone i pomešajte ga, potrebno je da bude kvalitetan i kremast. Umešajte ga sa žumancima.
Potom lagano dodajte belanca i mešajte, malo po malo, da se sve lepo sjedini u kremastu smesu.
Kada je krem gotov, počnite da ređate kolač. Piškote umočite u kafu na sekund, dva ( ne treba mnogo da se napiju kafe), pa ih slažite. Preko njih stavite krem, pa onda još jedan red natopljenih piškota, pa opet krem.
U zavisnosti od posude možete naređati dva ili više redova. Po vrhu pospite kakao kroz cediljku da se svuda ravnomerno rasporedi.
Kolač stavite u frižider. Trebalo bi da stoji barem tri sata, po mogućstvu preko noći.
Napomena: Prema originalnom receptu tiramisu se sprema od živih jaja, ukoliko nemate domaća ili vas je strah, možete ih pasterizovati.
A to se radi tako što se u šerpu stavi 50 g šećera sa 25ml vode (oko 2 kašike). Meša se dok se šećer ne rastvori i dok sirup ne dostigne temperaturu od 121 stepen Celzijusa. Ne sme da pređe tu temperaturu jer se posle toga šećer karamelizuje. Ako nemate termometar, to ćete znati po tome što se tada mali beli balončići formiraju na površini.
Umutite žumanca na najjačoj brzini i dodajte ih u sirup. Kuvajte uz konstantno mešanje desetak minuta. Potom ostavite da se ohladi pre nego što sjedinite sa maskarponeom.
Bon appetit!
(Espreso/24sedam)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!