OVO SE DEŠAVA U VAŠEM TELU AKO NE JEDETE TRI DANA: Nećete moći da DOĐETE SEBI, ko je mogao da zna
Ilustracija, Foto: Profimedia

paŽnja

OVO SE DEŠAVA U VAŠEM TELU AKO NE JEDETE TRI DANA: Nećete moći da DOĐETE SEBI, ko je mogao da zna

Posternak objašnjava fazu po fazu šta se dešava sa hranom koju ste uneli

Objavljeno:

Ako razmišljate o povremenom postu ili jednostavno želite da se uzdržite od jela nekoliko dana, otkrijte šta se dešava ako ništa ne jedete tri dana.

Šta se dešava ako ne jedete ništa tru dana? O tome je nedavno odlučio da priča Maks Posternak, osnivač „Gravity Transformation“, veb stranice fokusirane na davanje saveta i uputstava za obuku za ljude koji žele da poboljšaju svoju kondiciju i izgube težinu.

Posternak objašnjava fazu po fazu šta se dešava sa hranom koju ste uneli.

Posle šest do 10 sati posta, većina preostale glukoze koja još uvek cirkuliše u vašem krvotoku biće iskorišćena za gorivo.

Ako ste navikli da jedete tri obroka dnevno ili redovno jedete ishranu bogatu ugljenim hidratima, osetićete glad i nizak nivo energije. Ovaj bol od gladi će se povući nakon dva sata i vaše telo će se prirodno prilagoditi ovim novim informacijama.

Između 12 i 16 sati posta, vaše telo će nastaviti da troši svoje zalihe glikogena, istovremeno povećavajući svoje oslanjanje na ketonska tela. Možda ćete sada osetiti prehladu jer vaše telo ne vari hranu. Poboljšaćete varenje, holesterol i smanjiti upale.

Jelo, Glad, Hrana, Obrok, Večera, Doručak, Dijeta, Mršavljenje, Gojenje
foto: Profimedia

Nakon 16-18 sati gladovanja vaše telo će započeti autofagiju, proces auto-recikliranja u kojem će se otarasi bilo kakvog „smeća“ koje pronađe, bilo da se radi o oštećenim proteinima, bakterijama do disfunkcionalnih ćelija.

Nakon 24 i 32 sata gladovanja vaše telo će ostati bez glikogena i u potpunosti će se oslanjati na sopstvene zalihe masti za energiju.

Vašem mozgu je i dalje potrebna glukoza da bi funkcionisao, tako da vaše telo pronalazi načine da to ostvari, obično odvajanjem triglicerida iz zaliha masti u glicerol i slobodne masne kiseline koje će vam pomoći da još ne razbijete mišićno tkivo.

Izgradićete mišiće brže, a vaše telo će dobiti većinu energije i glukoze koje su mu potrebne da zadrži vaše mišiće od telesne masti i pojačaće ljudski hormon rasta tokom procesa.

Nakon 32 sata videćete značajan gubitak težine, međutim, to je uglavnom deo gubitka vode usled trošenja ugljenih hidrata, kao i gubitka masti. Kada dođete do tri dana gladovanja, nastavlja se proces jačanja imuniteta, autofagije i smanjenja upale. Ali nedostaci počinju da nadmašuju prednosti.

Post od 72 sata je težak za većinu ljudi bez ikakve medicinske pomoći. Telo će takođe početi da razgrađuje mišićno tkivo i može početi da dovodi do nedostataka vitamina i minerala i problema sa varenjem, što se dešava nakon trećeg dana, piše boxrox.com, prenosi City Magazine.

(Espreso/City magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media