VERUJE SE DA JE DREVNA JAPANSKA METODA NAJJEDNOSTAVNIJA ZA MRŠAVLJENJE: Potrebna vam je samo ČAŠA VODE
Voda, Foto: Printscreen / Youtube / Cam25Zoo

istraživanje otkriva

VERUJE SE DA JE DREVNA JAPANSKA METODA NAJJEDNOSTAVNIJA ZA MRŠAVLJENJE: Potrebna vam je samo ČAŠA VODE

Neko preporučuje toplu vodu na prazan stomak, neko isključivo hladnu, ali šta je istina?

Objavljeno:

Voda je izvor života na zemlji, ali i osnova svakog zdravog organizma. Bez obzira na to da li smo, koliko i šta jeli, unos tečnosti je od ogromne važnosti za zdravlje i, uopšte, normalno funkcionisanje tela i organskog sistema.

Hidratacija je polazna tačka svakome ko želi da se reši viška kilograma.

voda
foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

Ispijanje vode ujutro na prazan stomak običaj je koji potiče iz japanske tradicije, odnosno deo tzv. terapije vodom koja se u Japanu dugo praktikuje i podrazumevan deo je svakodnevice.

Budući da voda čisti creva, ubrzava metabolizam, pomaže u detoksikaciji organizma, sprečava glavobolju, pruža energiju i kada se pije pre doručka produžava osećaj sitosti, jasno je da je ona važan saveznik u mršavljenju.

Kako Japanci veruju, neophodno je da voda bude topla ili mlaka jer hladna opterećuje digestivni trakt i usporava varenje. Da li je to istina? Kako naučnici kažu — donekle!

Česma, Slavina, Voda
foto: Profimedia

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u naučnom listu "Časopis za kliničku endokrinologiju i metabolizam", učesnici studije koji su pili po pola litra vode već u roku od 40 minuta imali su značajno ubrzanje metabolizma, od čak 30 procenata. Ipak, nije u pitanju bilo kakva voda već je izvedene zaključak da je tajna u tome što je ona bila sobne temperature.

Kako su objasnili naučnici koji su vodili istraživanje, ukoliko svakog dana pijemo po dva litra vode na sobnoj temperaturi, povećaćemo potrošnju kalorija i pozitivno delovati na rad probavnog trakta.

Ipak, ako vam je voda iz česme previše hladna ili previše topla u različito doba godine, ne morate da čekate da ona dođe do sobne temperature: jednostavno pomešajte toplu i hladnu dok ne dobijete optimalnu toplotu i sačekajte minut do dva.

Lavlja dijeta:

01:06

LAVLJA DIJETA

(Espreso/NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.