STARINSKI RECEPT SA KOSOVA ZA KOJIM SU DOMAĆICE POLUDELE: Nema ukusnije pite, a spremna je za 20 MINUTA
Pita, Foto: Printscreen YouTube/Kuhinja Valentina Mašković

UKUSNO I SOČNO

STARINSKI RECEPT SA KOSOVA ZA KOJIM SU DOMAĆICE POLUDELE: Nema ukusnije pite, a spremna je za 20 MINUTA

Donosimo vam najjednostavniji recept za kosovski zeljanik, hrskavu pitu koja obara s nogu

Objavljeno: 20:52h

Stari srpski recepti su pravo blago i svaka domaćica ih rado sprema.

Donosimo vam recept za starinsku pitu koju svi vole.

Kosovski zeljanik je prava hrskava, lisnata pita kojoj je teško odoleti. Veoma je izdašna, a pravi se jednostavno i brzo.

Pita
foto: Printscreen/youtube/Kuhinja Valentina Mašković

Sastojci:

500-550 g brašna

1 kašičica soli

300 ml vode

Za premazivanje kora:

200 g putera

100 ml ulja

Fil-nadev

400 g spanaća

300 g mladiog-svežeg crnog luka

300-400 g sira

Pita
foto: Bakina kuhinja

Priprema:

Sipati brašno u posudu i dodati so. Sipati mlaku vodu i zamesiti testo, da bude mekše. Testo izvaditi na radnu površinu i premesiti. Podeliti ga na tri jufkice, pa ih prekriti i ostaviti da odstoje 10 minuta. Za fil: Iseckati spanać i mladi luk, pomešati ih, posoliti i izgnječiti rukom pa dodati izmrvljen sir.

Testo dobro razvući oklagijom, pa razvučenu koru premazati otopljenim puterom.

Izrezati koru na krakove, pa koru sklapati prema sredini, kao na slici.

Kada se kora sklopi posuti je brašnom i ostaviti po strani. Isti postupak ponoviti sa ostalim jufkicama.

Razvaući koru i staviti u podmazan pleh. Premazati koru puterom, pa naneti fil. Razvući drugu koru i staviti preko prve, pa i nju podmazati i naneti fil. Razvući treću koru i staviti preko prve dve, a onda ih lepo zatvoriti sa strana.

Pitu blago zarezati na kockice, pa je premazati puterom. Staviti da se peče na 220 stepeni, oko 20 minuta.

Majke i snajke:

00:49

Majke i Snajke

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.