VOJVOĐANSKA ŠTRUDLA SA MAKOM: Zbog OVOG SASTOJKA je SOČNA i MEKA kao duša, domaćice pišite RECEPT
Štrudla sa makom, Foto: Printscreen/Youtube/kuvajte_sa_stasom

preukusna

VOJVOĐANSKA ŠTRUDLA SA MAKOM: Zbog OVOG SASTOJKA je SOČNA i MEKA kao duša, domaćice pišite RECEPT

Štrudla sa makom se najčešće sprema u Vojvodini, gde takođe postoje brojne varijacije ove poslastice. Jedno garantujemo, čak i ako niste ljubitelj slatkog peciva, ovaj recept će vas oboriti s nogu!

Objavljeno:

Ovoj poslastici niko neće moći da odoli!

Sastojci za testo:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 50 g šećera
  • 50 g putera
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • vanilin šećer

Fil:

  • 300 g maka
  • 200 g šećera
  • 100 g sitno isečenih oraha
  • 2 dl mleka
  • kora i sok od jednog limuna

Dodatno:

  • malo ulja za premazivanje testa
  • šećer u prahu za posipanje
Štrudla sa makom
foto: Printscreen/Youtube/kuvajte_sa_stasom

Priprema:

U posudi pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. U drugoj posudi zagrejte mleko i puter, dok se puter ne otopi. Izlijte u suve sastojke, dodajte jaje i dobro izmešajte dok ne dobijete glatko testo. Testo prebacite na radnu površinu posutu brašnom i mesite ga oko 5-10 minuta, dok ne postane elastično i glatko. Formirajte loptu od testa, stavite je u posudu i pokrijte krpom. Ostavite da odstoji oko 30 minuta.

U međuvremenu pripremite fil. U šerpu stavite mak, šećer, isečene orahe, koricu i sok od limuna, kao i mleko. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok ne dobijete gustu smesu. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi.

Nakon što je testo odstajalo, podelite ga na dva dela. Svaki deo razvijte u veliku, tanku koru na pobrašnjenoj površini. Na jednu koru rasporedite polovinu fila od maka, a zatim prekrijte drugom korom. Pažljivo zarolajte testo u oblik štrudle. Prebacite je na pleh obložen papirom za pečenje i lagano je premažite uljem. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, dok ne dobije lepu zlatnosmeđu boju.

Izvadite štrudlu iz rerne i ostavite da se malo ohladi. Pre posluživanja, pospite šećerom u prahu.

00:52

DA LI JE 42 MINUTA DOVOLJNO ZA PRIPREMU ĐUVEČA? Ne propustite danas kuvanje sa porodicom Maričević

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.