STARI SLOVENI SU TVRDILI DA OVE BILJKE DONOSE NESREĆU U PORODICI: Razmislite da li ćete ih posaditi drugi put
Ilustracija, Foto: Luca Tettoni / robertharding / Profimedia

IZBEGAVAJTE IH

STARI SLOVENI SU TVRDILI DA OVE BILJKE DONOSE NESREĆU U PORODICI: Razmislite da li ćete ih posaditi drugi put

Za bagrem se tvrdi da nije dobro drvo. Stari kažu da ne treba da bude blizu kuće.

Objavljeno:

Od toga da li sadite neke biljke u dvorištu ili van dvorišta mnogo zavisi, veruje se da neke biljke gase lozu, druge donose sreću u kuću, a treće ipak nesreću. Verovanje će biti verovanja kako god okrenemo, a evo za koje se biljke veruje da donose nesreću vašoj porodici.

Tako se i dan danas zna da je hrast posebna biljka kao i dren koji je sinonim za zdravlje, dok se za pojedino drveće često mogu čuti mitovi i legende koje bi i najhrabrijim uterali strah u kosti.

Stari Sloveni su govorili da određene biljke mnogu biti i zle, te da ih nikako ne treba gajiti u blizini porodičnog doma.

Bagrem
foto: Printscreen/youtube/BorisTeodosijević

Bagrem

Za bagrem se tvrdi da nije dobro drvo. Stari kažu da ne treba da bude blizu kuće. Zvali su ga “nerod” (“bez roda”), a kalemljenje ovog drveta smatrali su skrnavljenjem.

Zova

Kod starih Slovena, a i kod nekih drugih naroda, zova je demonsko drvo. Kora, list, cvet i plod imaju primenu u narodnoj medicini. Na osušenom drvetu zove, zimi, raste lekovita pečurka poznata pod imenom Judino uvo.

Orah
foto: RINA

Orah

Orasi su sastavni deo postavke na stolu za Badnji dan i Božić. Reč je o drvetu koje je izazivalo veliko poštovanje, ali i strah kod naših starih. Verovalo se da nije dobro imati orah u blizini kuće, kako zbog žila koje mogu da sruše dom, tako i zbog senke koja pada na kuću, a za koju se verovalo da predviđa smrt. Slično, nije dobro sedeti u hladovini orahovog drveta.

Tuja

Tuja se sadila po grobljima i daleko od kuće jer je otrovna. Kada se nalazi na okućnici, utiče loše na decu i ona često oboljevaju a da ni sami ne znaju od čega.

OVA BILJKA VREDI PRAVO BOGATSTVO Porodica napustila Beodrad da gaji travke podno Rtnja: Gledali ih kao čudake a njima se ISPALTILO:

02:14

OVA BILJKA VREDI PRAVO BOGATSTVO Porodica napustila Beodrad da gaji travke podno Rtnja: Gledali ih kao čudake a njima se ISPALTILO

(Espreso/ Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.