KADA ČUJETE KOLIKO JE ZELENA SALATA ZDRAVA JEŠĆETE JE ŠTO ČEŠĆE: Evo šta sve radi VAŠEM ORGANIZMU
Zelena salata, Foto: Zorana Jevtić

zdravo

KADA ČUJETE KOLIKO JE ZELENA SALATA ZDRAVA JEŠĆETE JE ŠTO ČEŠĆE: Evo šta sve radi VAŠEM ORGANIZMU

Koje su zdravstvene prednosti zelene salate

Objavljeno:

Kada pomislite na zelenu salatu, na pamet vam mogu pasti ledena salata ili romain. Ali postoje stotine vrsta zelene salate.

Dodavanje više vrsta zelenila može povećati nutritivnu vrednost vaše salate. Različite vrste zelene salate U vašoj prodavnici možete pronaći nekoliko vrsta zelene salate.

Santa leda. Ova zelena salata ima veoma blag ukus i hrskavu teksturu.

Romaine. Ako volite Cezar salate, ovo je glavno povrće. Ima dugačke čvrste listove i hrskavu teksturu.

Zelena salata, Poljoprivreda, Plastenik
foto: Printscreen/Youtube/AgroTV Srbija

Rukola. Ova zelena salata ima biber, oštar ukus.

Spanać. Postoje dve vrste spanaća. Savojski spanać ima naborane listove.

Radicchio. Ovo je crvena širokolisna salata. Kada se jede sirovo, ima gorko-slatki ukus. Ova zelena je dobra za roštiljanje ili pečenje.

Butterhead. Ova zelena salata ima blag ukus, svetlo zelene listove i teksturu putera.

Potočarka. Ovo povrće ima začinjeni ukus. Zeleni i crveni list. Ovi labavi listovi su kvarljiviji od druge zelene salate.

Kovrdžava endivija. Takođe poznato kao frize, ovo ima gorak ukus. Bok choi. Hrskavi listovi imaju ukus poput celera. belgijska endivija. Ova biljka se uzgaja u mraku kako bi se sprečio gorak ukus i tamno lišće.

Escarole. Deo je porodice endivije i ima malo gorak ukus.

Rukola
foto: Profimedia

Da li se salata računa kao porcija povrća?

Stručnjaci preporučuju da odrasli jedu 2 do 3 šolje povrća i 1½ do 2 šolje voća svakog dana. Ali samo 1 od 10 Amerikanaca ispunjava ove preporuke.

Koje su zdravstvene prednosti zelene salate

Hranljiva vrednost zelene salate zavisi od sorte. Oni sa crvenim ili tamnozelenim listovima uglavnom imaju više hranljivih materija i vitamina.

Bogat vitaminom A.

Vitamin A igra važnu ulogu u zdravlju očiju, deobi ćelija, imunitetu, rastu i reprodukciji. Preporučeni dnevni unos vitamina A je 2.330 do 3.000 IU (700 do 900 mikrograma).

Porcija od 100 grama romaine ili zelene salate sa crvenim i zelenim listovima daje vam više nego dvostruko veću količinu vitamina A koja vam je potrebna svaki dan.

Salata, Povrće
foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Dobar izvor vitamina K.

Vitamin K je važan za zgrušavanje krvi, pomaže u izgradnji jakih kostiju i održava vaše krvne sudove zdravim. Vaše telo skladišti samo male količine vitamina K, tako da ga morate unositi hranom koju jedete. Odraslima je potrebno oko 90 do 120 mikrograma vitamina K dnevno.

Porcija od 100 grama romaine, butterhead ili zelene salate sa crvenim i zelenim listovima sadrži više od 100 mikrograma vitamina K. Bogati infitonutrijenti. Zelena salata sadrži ova jedinstvena jedinjenja koja deluju kao antioksidansi.

Antioksidansi mogu pomoći u prevenciji hroničnih bolesti. Naročito je zelena salata bogata antioksidansima. ‌ Escarole je naveden kao jedan od 100 najbogatijih izvora hrane polifenola (drugo ime za fitonutrijente). Ostala zelena salata na listi uključuje kovrdžavu endiviju, zeleni list i crvenu salatu.‌

Može pomoći u zaštiti vašeg mozga. Istraživači su proučavali 960 ljudi prosečne starosti od 81 godine. Otkrili su da oni koji svakodnevno jedu lisnato zeleno povrće imaju bolje zdravlje mozga.

Stopa kognitivnog pada za one koji su jeli najviše lisnatog povrća bila je jednaka 11 godina mlađoj.

Zelena salata
foto: Printscreen/TikTok/ocwarrior19

Kako napraviti zdraviju salatu

Dodajte proteine. Dodavanje mršavih proteina može vam pomoći da se duže osećate sito. Dodajte ribu, jaja ili živinu bez kože u salatu. Takođe možete pokušati da dodate malo pasulja i mahunarki kao što su slanutak, crni pasulj ili pasulj.

Orašasti plodovi poput badema i oraha povećavaju proteine i dodaju zdrave masti. Dodajte zrna. Integralne žitarice pomažu da povećate svoju salatu. Probajte sa kinoom, kus-kusom od celog zrna pšenice ili divljim pirinčem. Dodajte drugo povrće.

Listovi salate nisu jedino povrće koje može da ide u salatu. Pečena cvekla i tikva dodaju malo slatkoće. Sirova šargarepa i krastavci dodaju hrskanje. Pazi na oblačenje. Koliko god vaša salata bila zdrava, preliv može dodati dodatne kalorije i masti.

Dodavanje malo masti u salatu može pomoći vašem telu da bolje apsorbuje hranljive materije. Ali pokušajte da ne dodate više od 2 kašike preliva. Izaberite vinaigret umesto kremastog preliva.

Zelena salata
foto: Printscreen/TikTok/ feelgoodfoodie

Zelena salata i kontaminacija

Ako se čini da je poslednjih godina bilo češćih izbijanja bolesti povezanih sa salatom, to je zato što jesu. Između 2006. i 2019. bilo je najmanje 46 epidemija E. coli u više država koje su uključivale romain i drugo lisnato povrće.

Zelenilo može biti uzrok više slučajeva trovanja hranom nego druga hrana. Ovo može biti zbog velike količine zelene salate koju Amerikanci jedu ovih dana. Takođe, zelena salata se skoro uvek jede sirova.

Za drugu hranu koja može biti kontaminirana, poput govedine i jaja, bakterije se uništavaju tokom procesa kuvanja. Pranje kontaminiranog lišća može ukloniti većinu bakterija, ali je potrebna samo mala količina bakterija da biste se razboljeli.

Salate u vrećicama mogu značiti veću kontaminaciju jer listovi mogu biti sa različitih farmi i pomešani u fabrici za preradu. Ako su listovi iseckani ili isečeni, to znači da bakterije imaju više mesta za ulazak. ‌

Salata
foto: Printscreen/Youtube/VRATAZDRAVLJA

Neke od bakterija koje se nalaze na lisnatom zelenilu koje vas mogu razboleti uključuju:

Salmonella

E.coli

Campilobacter

Listeria monocitogenes

Kako bezbedno rukovati zelenom salatom

Evo nekoliko saveta kako da najbolje iskoristite zelenu salatu:

Stavite zelenu salatu u frižider u roku od 2 sata od kupovine. Operite zelenu salatu neposredno pre upotrebe. Prelijte lišće hladnom vodom. Odvojite listove kako biste lakše uklonili prljavštinu.

Koristite zelje za salatu u roku od jedne nedelje od kupovine.

Majke i snajke:

00:49

Majke i Snajke

(Espreso/https://Webmd.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.