KADA ORHIDEJA PROCVETA MORATE URADITI 1 STVAR: Samo tako NEĆE UVENUTI i tajaće dugo
Orhideja, Foto: Printscreen/youtube/BAUHAUS Hrvatska

savet

KADA ORHIDEJA PROCVETA MORATE URADITI 1 STVAR: Samo tako NEĆE UVENUTI i tajaće dugo

Mnogi ne znaju da orhideja može da cveta i više puta godišnje

Objavljeno:

Nekad su orhideje zvali „biljke kraljeva“, a sada se nalaze u svakom domu. Uz pravilnu negu cvet orhideje može da traje i po 3 meseca.

Mnogi ne znaju da orhideja može da cveta i više puta godišnje, samo treba da pratite ove smernice pravilnog održavanja:

1. Orhideja mora imati pravu količinu svetlosti

Orhideje su biljke epifiti, tj. biljke paraziti koje rastu na drugom drveću. Stoga zemljište za nju liči na koru od drveta. Sve što treba da joj pružite je „prošarano“ sunce koje je dobijala u prirodnom okruženju, rastući ispod guste krošnje drveta.

Orhideja
foto: Printscreen/Youtube/ Priroda leci sve

2. Pravilno zalivanje

Kad je zalivanje u pitanju, isto pravilo važi kao i sa svetlošću – imitirajte prirodno okruženje orhideje.

Najbolje je potopiti orhideje u lavor vode 5-10 minuta. Ovo ih održava potpuno hidriranima. Ostavite ih da se ocede najmanje 15 minuta pre nego što ih vratite na mesto. Nikad ne dozvolite da orhideja bude u vodi duže nego je potrebno, samo će istruliti i nikad neće cvetati.

3. Održavajte visoku vlažnost

Vlažnost takođe igra ulogu u cvetanju. Zahvaljujući tropskim uslovima, orhideje trebaju visok nivo vlažnosti da bi proizvele cveće – poželjno je oko 60%. Zbog toga s vremena na vreme, isprskajte listove i cvet oblakom pare iz raspršivača za vodu.

Orhideja
foto: Printscreen/Instagram/5.min.green

4. Održavajte visoke temperature

Potrudite se da orhideje uvek budu na istoj temperaturi u kući. Idealno je od 22 stepena Celzijusa pa do 30 stepeni Celzijusa.

5. Uverite se da korenje ima dovoljno kiseonika

Uverite se da vaše orhideje nisu zbijene i da svaka ima dobru cirkulaciju vazduha. Ovo je još važnije na vlažnim mestima jer se vlaga brzo skuplja oko biljaka, privlačeći štetočine i bolesti.

6. Redovno đubrite orhideje

Kao i kod svih biljaka u saksiji, hranljive materije u tlu se vremenom istroše ili ispire. Orhidejama je posebno potreban dodatni podsticaj u pravo vreme da bi dobro rasle i dale cveće.

Koristite tečno đubrivo za orhideje dizajnirano da podstakne cvetanje za najbolje rezultate. Hranite orhideje svake 2 nedelje u proleće i leto đubrivom sa visokim sadržajem azota za snažan rast.

Orhideja
foto: Printscreen/Youtube/ Orchid Hacks

7. Presadite je u pravo vreme

Korišćenje posebno proizvedene mešavine orhideja za presađivanje je od suštinskog značaja za ponovno cvetanje.

Najbolje je presađivati orhideje svake 2-3 godine da bi bile zdrave i cvetale. Znaci da je biljci potrebno presađivanje su nedostatak rasta ili slab rast i uvenuće lišće. Presadite u proleće kada se očekuje novi rast.

Stisnite saksiju da oslobodite biljku i nežno je izvadite. Otresite staru koru i zemlju i odrežite sve mrtve korene oštrim parom čistih škara ili sterilizovanim makazama.

Pažljivo izaberite novu saksiju. Orhideje više vole da im korenje bude zbijeno i čvrsto u saksiji koja je veoma dobro drenažna.

8.Održavanje posle cvetanja

Orhideje koriste sve svoje resurse da procvetaju i održe te prelepe cvetove mesecima. Nakon toga im treba vremena da povrate energiju.

U periodu mirovanja, mnogi često odbacuju biljku. Ali uz malo pažnje, orhideje mogu živeti mnogo godina i proizvesti mnogo više cveća.

Svaka vrsta orhideja ima ciklus cvetanja. Najbolje je pratiti svaku tako što ćete ih označiti tako da znate da li je orhideja zbog cveta ili ne. Neki će cvetati samo jednom godišnje, a drugi mogu cvetati i do tri puta godišnje.

Prvo odrežite stabljiku malo iznad najbližeg čvora, jer to može stimulisati da se formira druga stabljika. Ako se ne pojavi nova stabljika i originalna stabljika postane braon i lomljiva, odrežite je u osnovi. Nove cvetne stabljike će se formirati od osnove listova u narednim mesecima.

Majke i snajke:

00:49

Majke i Snajke

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.