AKO PERETE OBUĆU U VEŠ MAŠINI, ODMAH PRESTANITE: Upotno pravite GREŠKU, a evo šta može da se desi
Obuća u veš mašini, Foto: ilustracija/ Profimedia

VAŽNIJE NEGO ŠTO MISLITE

AKO PERETE OBUĆU U VEŠ MAŠINI, ODMAH PRESTANITE: Upotno pravite GREŠKU, a evo šta može da se desi

Pranje patika u mašini za pranje veša - neki mogu misliti da je to jednostavan proces

Objavljeno:

Pranje patika se praktikuje prilično često, posebno u slučaju dečijih. Retko ko zna da ne može sva obuća da se pere u mašini, na primer, koža.

Koja obuća se može prati u mašini za pranje veša?

Na prvi pogled može izgledati da je pranje cipela u mašini za pranje veša suludo. Ona će obuću oštetiti i deformisati. Stvar je u tome što se to baš i ne dešava. Mnogi proizvođači dozvoljavaju pranje obuće u mašini za pranje veša. Mnogo je pogodnije i brže od ručnog čišćenja. Dakle, koje se vrste mogu prati u mašini?

Dozvola proizvođača za mehaničko pranje obično se nalazi na etiketi cipele. Dakle, vredi obratiti pažnju na ovo pre nego što odlučimo da je ubacimo u mašinu za pranje veša. Svakako, pranje patika treba dobro proveriti. Jednom rečju, možemo oprati sve cipele od tkanine izuzev espadrila, ali o tome kasnije.

Takođe možete lako da operete patike u mašini za pranje veša. Sve dok su ušivene. Atletske takođe dobro podnose pranje, ali to radite na sopstveni rizik. Morate biti oprezni, jer u slučaju bilo kakvog oštećenja, proizvođač neće prihvatiti reklamaciju. To je slučaj sa Najk ili Adidas patikama. Kupcima se obično prilikom kupovine kaže da patike treba čistiti samo ručno. U suprotnom, ignorišući preporučeno čišćenje Nike patika, nastali nedostatak će uticati na validnost garancije.

Pranje zavesa, Veš mašina
foto: Printscreen/youtube/JECASVAŠTARICA

Koje cipele ne treba prati u mašini za pranje veša?

Gore se govorilo o dozvoli pranja patika od tkanine sa jednim izuzetkom, a to su espadrile. Zašto se ne mogu prati u mašini? Sve zbog čipkanog dna cipela. Prekomerni kontakt sa vodom može dovesti do toga da se obuća jednostavno raspadne.

Zbog toga se preporučuje da se espadrile čiste ručno.

A šta je sa cipelama od kože, kojima je takođe potrebno osveženje. Da li možete da perete kožne cipele u mašini za pranje veša? Ispostavilo se da ni pod kojim okolnostima kožne cipele ne bi trebalo da budu u mašini za pranje veša. Isto važi i za pranje cipela od antilop. Pranje u mašini za pranje veša najčešće izobličava ovu vrstu obuće, pa cipele kasnije postaju neupotrebljive.

Takođe se ne preporučuje pranje lepljenih patika u mašini za pranje veša. Naravno, čizme i visoke potpetice takođe se ne peru u mašini.

(Espreso/NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.