OVAKO SE PONAŠA SIROMAŠAN ČOVEK: Možda vam to neće reći, ali evo kako da prepoznate da NEMA PARA
Siromaštvo, novac, Foto: Profimedia, Filip Plavčić, Ilustracija/Espreso.co.rs

VAŽNO

OVAKO SE PONAŠA SIROMAŠAN ČOVEK: Možda vam to neće reći, ali evo kako da prepoznate da NEMA PARA

Koliko god se trudili da ostavimo utisak da smo osoba koja ima pozamašan konto u banci, stručnjaci tvrde da nas ove navike demantuju.

Objavljeno:

Gomilate i čuvate bespotrebne zalihe

Ova navika nas podseća na dane praznih rafova, kada se i najmanja sitnica čuvala za svaki slučaj. Ipak, vreme je da se mnogih stvari oslobodimo. To pokušajte da rešite u tri faze – prvo se oslobodite onoga čega se niste ni setili (uključujući male stvari). U drugoj fazi, oprostite se od onoga što niste koristili više od godinu dana. Treća faza- nije za bacanje, ali vam jednostvno ne treba – poklonite nekome.

Kupujete falsifikate

Nije novost da je bolje kupiti kvalitetan artikal bez poznate etikete nego da još jedan „lažnjak“ prošetate u javnosti. Kupujući falsifikate, možete prevariti svakoga, ali ne i sebe. Bogati ljudi, naravno, češće priušte skupe komade, ali ih retko tretiraju kao veliko dostignuće. Razmislite o tome pre nego što kupite repliku nečega što košta kao vaša cela plata. Elegantna i pristupačna mala stvar će izgledati mnogo skuplje.

siromaštvo
foto: Profimedia

Izbegavate da jedete u restoranu

istina je da ručavanje u skupim testoranima nije dobra ideja, ako iščekujete platu od prvog do prvog. Ali nisu svi restorani preskupi, a zadovoljstvo večeri provedene u dobrom restoranu može višestruko nadoknaditi potrošenu sumu. Zato vam savetujemo da ne odbijate večeru u restoranu, već da izaberete onaj koji možete sebi da priuštite. Vreme provedeno sa prijateljima, ali i poslovnim partnerima još nikoga nije učinilo siromašnim.

Uzimate kredite bez mnogo razmišljanja

Krediti omogućavaju privredi da se razvija, čak i preduzeća pozajmljuju novac, ali treba biti oprezan. Potrošačke kredite za novi telefon, TV ili godišnji odmor, prema rečima stručnjaka, uzimaju ljudi niske finansijske pismenosti. Ako vam prihodi nisu veliki biće teško da stanete na pozitivnu nulu.

Čim dobijete platu razbacujte se novcem

Kada se čovek razbacuje novcem na dan plate, to, nažalost, nije znak široke ruke, već očaja. Pre ili kasnije postaje jasno da je nekontrolisano trošenje na početku meseca greška, ali se ubrzo sve ponavlja. Ova navika vas tera da se zadužujete. Jer, postoji stara poslovica koja kaže da se štedi onda kada se ima, a ne kada se nema.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.