OVO SE DEŠAVA U VAMA NAKON ŠTO POPIJETE PRVU KAFU: Ne možete ni zamisliti šta se desi za 10 minuta, a šta za 6 SATI
Kafa, Foto: Profimedia

paŽnja

OVO SE DEŠAVA U VAMA NAKON ŠTO POPIJETE PRVU KAFU: Ne možete ni zamisliti šta se desi za 10 minuta, a šta za 6 SATI

Kofein se vezuje za adenozinske receptore i tako neutrališe umor. Nivoi dopamina se povećavaju i opstaju, stvarajući osećaj budnosti i koncentracije

Objavljeno:

U prvih deset minuta, kofein iz kafe ulazi u krvotok i širi se po celom telu, izazivajući porast krvnog pritiska i otkucaja srca. Istovremeno, sprečava da se dopamin ponovo apsorbuje u krvotok, što mu omogućava da duže ostane u mozgu, zbog čega se duže osećamo pozitivnim i srećnijim. To je zadržavanje dopamina ono što često pokreće mozak da žudi za više kofeina.

A šta se dešava kasnije?

Do 20 minuta

Kofein se vezuje za adenozinske receptore i tako neutrališe umor. Nivoi dopamina se povećavaju i opstaju, stvarajući osećaj budnosti i koncentracije.

Posle 30 minuta

Nadbubrežne žlezde rade intenzivnije i počinju da luče više hormona. Za to vreme, zbog proširenja zenica, vid postaje oštriji.

U roku od 40 minuta

Kafa, Napitak, Kakao
foto: Printscreen YouTube/Traditional Beauty Tips

Telo počinje da proizvodi više serotonina, što poboljšava funkcionisanje neurona unutar kičmene moždine - to dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića.

Posle 4 sata

Metabolizam se ubrzava, pa brže sagorevate energiju. Tokom ovog perioda, vaše telo počinje da razlaže uskladištene masti.

U roku od 6 sati

Nakon šest sati, kafa je prošla kroz vaš sistem i verovatno ćete osetiti povećanu potrebu za mokrenjem. Zatim ćete izbaciti približno polovinu količine kofeina koju ste uneli iz svog tela, prenosi BigThink.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.