STARIJI OD 40 GODINA NIKADA NE BI TREBALO OVO DA RADE: Tako se GOJE i "NABIJAJU" PRITISAK
Ilustracija, Foto: Profimedia

paŽnja

STARIJI OD 40 GODINA NIKADA NE BI TREBALO OVO DA RADE: Tako se GOJE i "NABIJAJU" PRITISAK

Rob Hobson, dijetetičar i konsultant za "Healthspan", ističe da postoji pet grešaka u ishrani kod osoba koje su prešle četvrtu deceniju, a za koje je praksa pokazala da ih prave veoma često

Objavljeno:

Kada "prevalite" 40, hrana na koju ste navikli odjednom može da vam pravi probleme i uzrokuje niz tegoba - od onih manje ozbiljnih, do onih sa teškim posledicama. Saznajte koje greške bi u ovom životnom dobu trebalo da izbegavate kad je hrana u pitanju.

Rob Hobson, dijetetičar i konsultant za "Healthspan", ističe da postoji pet grešaka u ishrani kod osoba koje su prešle četvrtu deceniju, a za koje je praksa pokazala da ih prave veoma često.

1. Preskakanje obroka

Prema jednoj studiji u kojoj je učestvovalo više od 24.000 osoba starijih od 40 godina, samo jedan obrok dnevno (umesto preporučena tri ili četiri) povezan je sa visokim rizikom od smrtnosti. Pored toga, nepravilna ishrana može da dovede do disbalansa šećera u krvi, što dalje utiče na telesnu težinu i raspoloženje. Konačno, nedostatak hrane čini da telo ne dobija dovoljno hranljivih materija.

2. Nedovoljan unos proteina

Proteini su "cigle" za mišiće. A sa godinama, mišićna masa se prirodno smanjuje. Kao rezultat toga, nedostatak proteina kad imate više od 40 godina može da poveća rizik od preloma, padova, a takođe može da oteža obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

3. Nedostatak vlakana

Dijeta
foto: Profimedia

Vlakna su potrebna kako bismo brže osetili da smo siti, kako bi sistem za varenje pravilno funkcionisao i regulisao se nivo šećera u krvi. Usled nedostatka ove supstance, osobe koje su "prevalile" četvrtu deceniju bi mogle da imaju problema sa zatvorom, povećanjem telesne težine, a uvećava se i rizik od razvoj srčanih oboljenja i dijabetesa.

4. Veliki unos prerađene hrane

Ovakva hrana se obično lako pravi (ili naručuje "dostavom"), ali je po običaju visokokalorična, krcata nezdravim mastima, natrijumom i šećerom. Kao takva, utiče na povećanje telesne težine, podizanje pritiska, razvoj upala, hronične bolesti.

5. Nekontrolisano uzimanje dodataka ishrani

Kako bi se rešili viška kilograma, mnogi u čestrdesetim radije posežu za "bzim rešenjima", poput određenih suplemenata koji garantuju gubitak kilograma kroz ubrzavanje metabolizma. Svakako je zdravije pojačati fizičku aktivnost i u ishranu uvesti sveže namirnice bogate vlaknima koje imaju isti efekat.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.