POSAN RUČAK IZ RERNE PO RECEPTU IZ GRČKIH MANASTIRA: Sprema se brzo, a preukusno je!
Krompir, Foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/COOKIST WOW

kompletan ručak

POSAN RUČAK IZ RERNE PO RECEPTU IZ GRČKIH MANASTIRA: Sprema se brzo, a preukusno je!

Sok od limuna ne dodajemo na početku jer će se od njega krompir stvrdnuti!

Objavljeno:

Ovaj recept potiče iz grčkih pravoslavnih manastira i idealan je kao glavno jelo u vreme posta. Dodajte omiljenu salatu i imate kompletan posni ručak.

Potrebni sastojci:

1 kg krompira 150-200 ml dobrog maslinovog ulja 1-2 limuna (sveže ceđen sok) 5-6 čena belog luka sečen na tri dela 4-5 lista lovora svaki seckan na četvrtinu origano, so, biber

Postupak:

Zagrejte rernu na 250 °C. Operite, oljuštite i isecite krompir kao na slici i poređajte ga u tepsiju. Krompir ne sme da bude jedan preko drugog. Prokuvajte vodu (nešto više od jedne čaše je dovoljno da prekrije krompir) i u nju rastvorite so (treba dosta soli, ali oprezno). Tom vodom prekrijte krompir koji ste poređali u tepsiju. Dodajte ulje, pospite krompir origanom, stavite beli luk, lovor i biber. Sok od limuna ne dodajemo na početku jer će se od njega krompir stvrdnuti!

Krompir u šerpi, Krompir
foto: Printscreen/TikTok/onceupona_dawn

Ubacite krompir u zagrejanu rernu na 250 °C. Čim krompir krene da rumeni tj. čim dobije boju i ispari sva voda tj. ostane samo ulje, smanjite temperaturu na 200°C i pecite sve dok krompir ne omekša, ukupno oko 50 minuta, sve zavisi od rerne i krompira. Negde pred kraj pečenja izvadite tepsiju i prelijte krompir sokom od sveže ceđenog limuna, vratite par minuta u rernu, izvadite i služite.

Prijatno!

(Espreaso/Opanak)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.