PSIHOLOG OTKRIO KAKO DA SMIRITE UZRUJANO DETE: Ovo svaki RODITELJ treba da IZGOVORI SVOM DETETU
Dete, Foto: Anna Kaczor / Panthermedia / Profimedia

zapamtite ovo

PSIHOLOG OTKRIO KAKO DA SMIRITE UZRUJANO DETE: Ovo svaki RODITELJ treba da IZGOVORI SVOM DETETU

Profesor Sem Vas, dečji psiholog koji se specijalizovao za stres, u razgovoru za "The Mirror", podelio je neke od najboljih stvari koje roditelj može da kaže svom detetu

Objavljeno:

Roditeljstvo nije bezazlena stvar, stoga može biti teško znati šta je ispravno a šta pogrešno izgovorati svojoj deci, posebno kada su im emocije uzdrmane.

U žaru besa često umemo da odbacimo njihova osećanja u nadi da će se situacija smiriti. Ali prema mišljenju stručnjaka, ogromna je greška reći detetu da ne sme da oseća negativnu emociju. Umesto toga, postoje mnogo korisnije fraze koje možete koristiti da ublažite lošu situaciju.

Profesor Sem Vas, dečji psiholog koji se specijalizovao za stres, u razgovoru za "The Mirror", podelio je neke od najboljih stvari koje roditelj može da kaže svom detetu.

- Mala deca ne reaguju na logiku jer im mozak nije dovoljno razvijen. Dakle, kada vidite da se dete ponaša na negativan način, razmislite zašto se to dešava: možda je ljubomorno na igračku drugog deteta ili je tužno što ne može da ide u park. Tada je važno pomoći mu da "stavi etiketu" na tu emociju, prepozna je i postane samosvesniji. Efikasna stvar koju treba uraditi je validirati prepoznatu emociju, objasniti im je i pokušati koristiti njihov jezik - ističe Sem.

(Espreso/Ona/Nina Komnenov)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.