OVO NE SMETE DA RADITE NAKON DAVANJA KRVI: Detaljan SPISAK koji morate znati napamet
Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

OVO NE SMETE DA RADITE NAKON DAVANJA KRVI: Detaljan SPISAK koji morate znati napamet

Podsetimo, Marija Kenežević je upozorila da će krv biti potrebna i u narednim nedeljama, a ne samo tokom prethodna dva dana

Objavljeno:

Nezapamćena tragedija u istoriji Srbije ujedinila je veliki broj dobrovoljnih davalaca krvi. Ispred Instituta za transfuziju krvi formiraju se redovi i pre samog otvaranja, zbog čega su otvorene dodatne sale. Marija Knežević je objasnila pravila koja treba da se ispoštuju pre davanja, a ukoliko ste jedan od davalaca, važno je da znate šta treba da uradite posle procedure.

Pored osnovnih pravila koja uključuju da niste prehlađeni, nemate terapiju i da se niste tetovirali u periodu koji je manji od šest meseci, na zvaničnoj stranici Instituta za transfuziju krvi preporučuje se da pre davanja krvi osoba bude odmorna, da je prethodne noći spavala uobičajeno (dovoljno), da je uzela lagani obrok i izvesnu količinu tečnosti - najbolje 4 čaše vode 1-2 sata pre davanja krvi.

Takođe, važno je ponašanje posle davanja krvi. Evo šta treba da uradite:

Krv
foto: Petar Lazović

"Zavoj na pregibu lakta ne treba skidati sledeća dva sata. Tog dana treba da se unosi tečnosti nešto više nego uobičajeno (za 3-4 čaše vode). Mogu se obavljati uobičajene aktivnosti. Treba izbegavati teži fizički rad ili vežbe kao što su podizanje tereta, bildovanje, guranje teških predmeta, najmanje 4 sata posle davanja krvi. Izbegavati žurbu, pušenje bar 2 sata, alkohol bar 8 sati, dugotrajno stajanje, pregrejane prostorije. Tog dana ne kretati kao vozač na dug i naporan put, niti obavljati rizičan posao (npr. penjanje, rad na skeli i sl.)", navodi se na sajtu.

Podsetimo, Marija Kenežević je upozorila da će krv biti potrebna i u narednim nedeljama, a ne samo tokom prethodna dva dana.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.