SA TOPLIJIM VREMENOM RASTE I RIZIK OD TROVANJA HRANE: Ako OVO pojedete, možete da izazovete HAOS U STOMAKU
Majonez, Foto: YOUTUBE/DELICIOUS HOME COOKING

MORATE ZNATI!

SA TOPLIJIM VREMENOM RASTE I RIZIK OD TROVANJA HRANE: Ako OVO pojedete, možete da izazovete HAOS U STOMAKU

Kada dođe lepše vreme raste i opasnost od potencijalnog trovanaj hranom, a ovo je hrana na koju bi trebalo da obratite pažnju!

Objavljeno:

Pre nego što konzumirate bilo koju hranu trebalo bi da proverite rok trajanja.

Najveća je opasnost od zaraze sirovim povrćem, mesom i nepasterizovanim mlekom

I dok uživate u omiljenim namirnica, poput sladoela ili salata mogli biste sebi samo da napravite zdravstveni problem. Problemi sa varenjem i trovanje hranom samo su neki od njih, kao i listerija, odn. listerioza.

Listerioza je ozbiljna infekcija koja nastaje unošenjem hrane kontaminirane bakterijom Listeria monocytogenes. Najveća je opasnost od zaraze sirovim povrćem, mesom, nepasterizovanim mlekom i mlečnim proizvodima, nekim obrađenim proizvodima, na primer, mekim sirevima.

Simptomi listerije su najčešće groznica, bolovi u mišićima, mučnina, proliv, glavobolja, ukočenost u vratu, zbunjenost, gubitak ravnoteže, konvulzije.

Stručnjaci su otkrili tri namirnice koje mogu da vam naprave „haos“ u stomaku:

1. Sladoled

Kada se spomene trovanje hranom, mnogima prvo na pamet padne neadekvatno spremljeno ili pokvareno meso. Međutim, pored toga i sladoled bi mogao da bude jedna od najgorih namirnica, upozoravaju stručnjaci.

Amrin Bašir, predavač biomedicinskih nauka na Univerzitetu Aston u Birmingemu, rekao je da svaka hrana koja se uzme na pikniku predstavlja rizik od trovanja hranom.

Sladoled, Pistaći
foto: Printscreen/youtube/ COLINary

„Tokom leta, sve više ljudi kuva napolju na piknicima i roštilju. Nedostaje sigurnost koju kuhinja pruža – sudoper za pranje ruku, sterilizovane radne ploče za pripremu hrane“, rekao je on i dodao da su uobičajene bakterije koje se javljaju kompilobakterija, salmonela, ešerihija koli i listerija. Sve one se razmnoažavaju na toplim letnjim temperaturama.

2. Klice

Nekuvane ili slabo skuvane klice zaslužne su za „izbijanje“ mnogih bakterija. Prema Agenciji za standarde hrane, sve vrste klica – uključujući lucerku, mungo pasulj, klice deteline i rotkvice mogu da šire infekciju koja je uzrokovana bakterijskom kontaminacijom njihovog semena.

Salate, Ruska salata, Salata
foto: Printscreen/ Youtube/ FIT KUCHNIA - Martyna Loch

3. Salate

Takođe, i određene salate mogu da predstavljaju rizik od trovanja. Jedan od mogućih izvora kontaminacije je voda koja se koristi za navodnjavanje polja salate. To se dešava kada stajsko đubrivo uđe u sistem za navodnjavanje zelene salate, bakterije iz životinjskog izmeta mogu da završe u salati.

00:26

Cetinje, opsta Bolnica Danilo pokrivanje

(Espreso/Srpski portal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.