TRADICIONALNO RUMUNSKO JELO KOJE SE NE JEDE VAN ZEMLJE: Kada vidite čime je PUNJENO, želećete ga još više
Krofne, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Sabi

POSLASTICA

TRADICIONALNO RUMUNSKO JELO KOJE SE NE JEDE VAN ZEMLJE: Kada vidite čime je PUNJENO, želećete ga još više

Slušajući savet poznatog rumunskog šefa, umesto pekmeza od višanja – koji je u originalnom receptu – možete koristiti bilo koji drugi ukus. Takođe, možete napraviti sos od bobičastog voća i šećera, ili ih preliti čokoladnim sirupom i poslužiti uz kuglu sladoleda

Objavljeno:

Reč je o poslastici za koju skoro da se ne zna van granica same Rumunije. Tamo je veoma popularna i uglavnom se nalazi na meniju svakog restorana. Postoje dve vrste papanaša. Oni koji se prže kao krofne i oni koji se kuvaju kao knedle sa šljivama, ili pak prazne. Mi smo se odlučili za papanaše koji se prže, a koje priprema šef Nikolae Tomesku lično.

„Pripremam ih onako kako ih je pripremala moja baka kada sam ih prvi put probao. Od kulinarskih studija do danas napravio sam na hiljade porcija, ali mi nisu dosadile. Bilo da su prženi ili kuvani, bilo sa sirom, pavlakom i pekmezom, ili sosom od čokolade ili pak vanile. Papanaši su jedan od najsvežijih deserata, sa dosta pavlake i slatkoće”, kaže šef Tomesku.

Slušajući savet poznatog rumunskog šefa, umesto pekmeza od višanja – koji je u originalnom receptu – možete koristiti bilo koji drugi ukus. Takođe, možete napraviti sos od bobičastog voća i šećera, ili ih preliti čokoladnim sirupom i poslužiti uz kuglu sladoleda.

SASTOJCI:

Muškarac jede krofne, Krofne
foto: Printscreen/Youtube/ The Electrics

* 1 kg neutralnog mrvljenog kravljeg sira * 400 g belog brašna * 20 g vanil-šećera * 1 korica limuna * malo soli * 1 kašika sode bikarbone * sok od 1 limuna * ulje za prženje * 600 g slatke pavlake * pekmez od višanja

PRIPREMA:

U veću posudu sipajte brašno, sir, vanil-šećer, limunovu koru i malo posolite. Dodajte sodu bikarbonu pomešanu s limunovim sokom i sjedinite smesu. Oblikujte rolat prečnika oko 8 cm i isecite ga na komade debljine 2-3 cm. Razvaljajte svaki komad kružno da bude prečnika 11-12 cm. Napravite otvor u sredini prečnika 2-3 cm. Od ostataka testa napravite male kuglice kojima ćete poklopiti krofne. Sve ovo pržite u dosta ulja. Servirajte po dve krofne, u rupu stavite pekmez, a odozgo malu krofnicu. Prelijte ulupanom slatkom pavlakom.

(Espreso/cafebarrestoran.rs/ SVETISLAV STOJANOVIĆ )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.