AKO IMATE MAČKU OVO MORATE DA NABAVITE: Važna je stvar, A NISTE JE IMALI DO SAD
Mačka, Foto: profimedia

paŽnja

AKO IMATE MAČKU OVO MORATE DA NABAVITE: Važna je stvar, A NISTE JE IMALI DO SAD

Ova biljka se najčešće koristi za stimulisanje aktivnosti mačaka i može biti odličan izvor zabave za vašeg krznenog prijatelja

Objavljeno: 09:25h

Mačja trava, poznata i kao katarina trava ili nepeta, biljka je koja može da bude veoma korisna za vašeg ljubimca.

Ova biljka se najčešće koristi za stimulisanje aktivnosti mačaka i može biti odličan izvor zabave za vašeg krznenog prijatelja.

Mačja trava ima posebnu hemikaliju koja se zove nepetalakton, a koja ima blagi sedativni efekat na mačke. Kada mačke žvaću listove ove biljke, oslobađaju se mirisi i eterična ulja koja imaju stimulativno dejstvo na njihov nervni sistem, što može da poveća njihovu aktivnost i igru.

Osim toga, mačja trava može da bude i korisna u nekim medicinskim slučajevima kod mačaka. Na primer, može da pomogne u ublažavanju stresa i anksioznosti kod mačaka koje su podložne ovim stanjima, što može da bude korisno tokom poseta veterinaru ili putovanja. Takođe, može da stimuliše apetit kod mačaka koje odbijaju da jedu, a koristi se i za lečenje urinarnih infekcija kod mačaka.

Mačka
foto: Instagram/nala_cat

Međutim, važno je napomenuti da mačja trava može da bude zarazna za mačke i da se ne preporučuje da se daje u velikim količinama ili na dug period vremena. Takođe, neke mačke mogu da imaju negativne reakcije na ovu biljku, poput povraćanja ili dijareje.

U svakom slučaju, ako želite da ponudite mačkoj travu, najbolje je da konsultujete veterinara koji će vam dati savete o pravilnom korišćenju ove biljke.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.