DA LI STE PROBALI ČUVENU ŠVEDSKU SLANU TORTU? Ako želite da ZASENITE nekoga spremite nju, uz OVO PIĆE najbolje ide
Slana torta, Foto: Printscreen YouTube/My kitchen Tanja

preukusno!

DA LI STE PROBALI ČUVENU ŠVEDSKU SLANU TORTU? Ako želite da ZASENITE nekoga spremite nju, uz OVO PIĆE najbolje ide

Slane torte su deo skoro svake slavske trpeze. Ovu smo sigurni da još uvek niste probali, a ni pravili!

Objavljeno:

Slane torte su dugi niz godina deo našeg jelovnika, ali svi znamo njihovu klasičnu verziju. Napravite ovu slanu tortu i svi će biti oduševljeni!

Smorgastarta je tradicionalna švedska sendvič-torta, koja se sastoji od četiri sloja hleba, a svaki se premazuje drugačijim i uksunim namazom.Ukrašava se se morskim plodovima, šunkom, kuvanim jajima... Ovaj specijalitet je ukras svake svečane trpeze, a u Švedskoj se obično služi uz vino ili šampanjac. Efektno predjelo jednostavno ćete napraviti i sami, a tajna je u kvalitetnim sastojcima. Može da se sprema od gotovo svega, a najpopularnija je s lososom, kozicama ili šunkom. Mi vam donosimo recept za raskošnu tradicionalnu sendvič-tortu s kozicama i lososom koju ćete pripremiti za samo sat i po.

Sastojci:

  • 24 kriške hleba bez kore
  • 8 jaja 5 narezanih na kriške i 3 na četvrtine
  • 3 avokada
  • 300 g krem sira
  • 150 g kisele pavlake
  • korica 1 limuna
  • Za namaz od lososa:
  • 200 g dimljenog lososa
  • 150 g kisele pavlake
  • 3 kašičice rena
  • 1 kašika seckanog vlašca
  • korica i sok od 1 limuna
  • Za namaz od kozica:
  • 250 g kozica
  • 100 g majoneza
  • 100 g grčkog jogurta
  • 1 kašika seckanog pešruna
  • korica i sok od 1/2 limuna
Avokado
foto: Printscreen Youtube / Zdravi i jednostavni recepti

Za ukras:

  • 3 jajeta
  • losos
  • kozice
  • šunka
  • sir
  • salata
  • paradajz
  • krastavac
  • rotkvice
  • malo mirođije

Priprema: U posudi pomešajte losos, pavlaku, ren, vlašac i rendanu koricu limuna, sipajte limunov sok i začine po ukusu. U drugoj posudi pomešajte koji koje ste prethodno obarili 5 minuta, pa dodajte majonez, grčki jogurt, peršun, kao i rendanu koru i sok od limuna. Promešajte. Uzmite veliku dasku, pa preko nje stavite pek papir. Poređaje 6 parčeta hleba, u 2 reda po 3 kriške, da formirate pravougaonik. Malo oklagijom pređite kako bi se hleb lepo zalepio. Premažite namazom od lososa. Preko poređajte još 6 parčeta hleba. Po vrhu rasporedite isečeni avokado i naseckana jaja koja ste prethodno skuvali, pa lagano začinite. Dodajte sledeći sloj hleba, pa premažite namazom od kozica. Poređajte poslednjih 6 kriški hleba i lagano sve pritisnite. Ohladite jedan sat u frižideru. Pomšajte krem sir, pavlaku i koricu limuna dok se ne sjedine. Premažite preko cele torte i stavite u frižider najmanje 2 sata, a najbolje preko noći. Ukrasite tortu po želji.

00:46

Torta Hram Svetog Save na slavlju

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.