OTKRIVENO KOLIKO ČAŠA VODE DNEVNO SMEMO DA POPIJEMO: Stručnjaci tvrde NIŠTA PREKO TOGA
Voda, Foto: Bernhard Wolfgang Schneider / Panthermedia / Profimedia

znate li

OTKRIVENO KOLIKO ČAŠA VODE DNEVNO SMEMO DA POPIJEMO: Stručnjaci tvrde NIŠTA PREKO TOGA

Pravilo koje se provlači već godinama je da je preporučena doza od osam čaša vode dnevno potrebna za normalno funkcionisanje organizma, kao i da se, ukoliko osetimo žeđ u jednom trenutku, smatra da smo na korak od dehidracije. Ipak, to nije prava istina

Objavljeno:

Svi znamo koliko je voda važna za ljudski organizam. Čini oko dve trećina naše telesne težine, prenosi hranljive stvari, reguliše temperaturu i učestvuje u većini hemijskih reakcija u telu. Ipak, večito se postavlja isto pitanje - koliko zapravo treba piti vode na dnevnom nivou?

Pravilo koje se provlači već godinama je da je preporučena doza od osam čaša vode dnevno potrebna za normalno funkcionisanje organizma, kao i da se, ukoliko osetimo žeđ u jednom trenutku, smatra da smo na korak od dehidracije. Ipak, to nije prava istina. Stručnjaci navode da nam ne treba ništa više tečnosti od one količine koju nam telo signalizira kada smo žedni.

"Kontrola hidratacije jedna je od najsofisticiranijih stvari koje smo razvili u evoluciji, otkako su preci ispuzali iz mora na kopno. Imamo ogroman broj sofisticiranih tehnika koje koristimo za održavanje odgovarajuće hidratacije", navodi Irvin Rosenburg, naučnik na Univerzitetu "Tufts" u SAD-u.

voda
foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

Ukoliko ste zdravi, vaš mozak će detektovati kada telu nedostaje tečnosti. Takođe, oslobađa se hormon koji signalizira bubrezima da štede vodu koncentrisanjem urina. Osim toga, navode da druga pića pomažu u hidrataciji, uključujući čaj i kafu.

Naučnici su istakli da je malo dokaza koji upućuju na to da konzumacija veće količine vode utiče na mršavljenje i bilo kakve druge prednosti koje se inače navode za vodu. Drugim rečima, vodu treba da pijete u meri kolika je vaša trenutna žeđ.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.