POLJACI SAMO OVAKO PRAVE KREMPITU, NIJEDNA JOJ NIJE RAVNA: U 1 sastojku se krije tajna SAVRŠENOG UKUSA (RECEPT)
Krempita na tanjiru, Foto: Printscreen/Youtube/ Sašina Kuhinja

POSLASTICA

POLJACI SAMO OVAKO PRAVE KREMPITU, NIJEDNA JOJ NIJE RAVNA: U 1 sastojku se krije tajna SAVRŠENOG UKUSA (RECEPT)

Poljaci imaju svoj recept koji će vas naterati da je napravite što pre

Objavljeno:

Krempita se kod nas jede kao luda, domaćice je redovno spremaju kako za proslave tako i da iznenade svoje ukućane.

Poljaci imaju svoj recept koji će vas naterati da je napravite što pre.

Morate da osetite koliko je ukusna.

Krempita
foto: Bakina kuhinja

Karpatka ili Karpati je poljska krempita i omiljen desert s kremom od vanile u koju se može dodati i voće poput malina, jagoda... Taj specijalitet ime duguje Karpatima, planinskom lancu koji se prostire jugom Poljske, čiji izgled oponaša valovito testo. Šećer u prahu kojim se kolač posipa podseća na snegom pokrivene vrhove.

Sastojci:

125 g putera

1 šolja brašna

1 šolje vode

5 jaja

Kolač
foto: Printscreen/Youtube/ Radine Poslastice

Sastojci za fil:

450 ml mleka

2 kašike šećera

1 vanilin šećer

3 kašile skroba

1 kašičica ekstrakta vanile

1 kašika putera

Priprema:

Zagrejte vodu, dodajte puter i kad provrije, sklonite šerpu s vatre. Lagano dodajte brašno neprestano mešajući žicom da se ne naprave grudice.

Kad se testo malo ohladi, dodajte postupno jedno po jedno jaje mešajući ili koriteći mikser dok ne dobijete sjajno testo.

Testo podelite na dva dela. Prvu polovinu prospite na pleh obložen papirom za pečenje. Nemojte ga zaglađivati kako biste dobili karakterističan izgled. Pecite na 190 stepeni oko 25 minuta pa ispecite i drugu koru. Ostavite da se dobro hlade.

Torta
foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Odvojite nekoliko kašika mleka, a ostatak zakuvajte. Pomešajte skrob, šećer i vanilin šećer s izdvojenim mlekom pa umešajte sve zajedno. Ulijte u ostatak kipućeg mleka mešajući žicom dok se ne zgusne pa dodajte ekstrakt vanile.

Šerpu s filmo stavite u veći, napunjen hladnom vodom, da se brže ohladi. Kad se ohladi, dodajte puter pa sve zajedno dobro umešajte.

Filom premažite prvu koru, poklopite drugom pa ostavite u frižideru. Prema želji pospite šećerom u prahu pre samog posluživanja.

Prijatno!

Bonus video:

13:18

Ovako su voditeljke Kurir televizije napravile keks kolač

(Espreso/Kurir Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.