recept
UMESITE DOMAĆI HLEB KAO ŠTO SU TO RADILE NAŠE BAKE: Hrskav spolja, a unutra MEKAN KAO DUŠA
Lako umesite domaći hleb
Mnoge domaćice izbegavaju da prave domaći hleb jer misle kako je mešenje testa previše komplikovano. Mi vam danas predlažemo da napravite hleb koji je bolji nego kupovni, i to baš lako.
Testo se špatulom mesi, a posle samo treba da sačekate da nadođe. Kada ga ispečete imaće neverovatno hrskavu koricu, a mekanu unutrašnost, da prosto niko neće moći da mu odoli.
Sastojci:
400 g brašna
3 g svežeg kvasca
1 kašika soli
300 ml tople vode
Priprema:
Stavite par kašika brašna u posudu i dodajte vodu. Promešajte špatulom. Dodajte izmrvljeni kvasac i mešajte dok se ne otopi. Dodajte još brašna (ne sve) i so. Promešajte lepo da se sjedini. Dodajte i preostalo brašno i mešajte špatulom dok se sve ne sjedini.
Testo treba da bude mekano i lepljivo. Prekrijte ga providnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 2 sata, pa prebacite u frižider na na još sat vremena. Pokvasite ruke toplom
Vratite ga u posudu i ostavite da odmori još nekih pola sata, naravno pokrijte. Stavite šerpu u kojoj ćete peći hleb u rernu da se zagreje. Zatim prebacite testo u vruću šerpu i na vrhu zasecite nožem u obliku krsta. Poklopite i pecite na 230°C nekih 30 minuta.
Nemojte otvarati rernu dok ne prođe tih pola sata, zatim izvadite hleb i skinite poklopac, pa vratite da se peče još nekih 20 minuta.
SPREMITE SLAVNI SRPSKI HLEB! Jedan vojnik ga nosio 6 godina i ostao nepovređen, Pirot KRIJE TAJNU:
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!