EVO ŠTA SE DEŠAVA AKO NA PRAZAN ŽELUDAC POPIJETE VODU: U organizmu će se odigrati OVE STVARI
Voda, Foto: Bernhard Wolfgang Schneider / Panthermedia / Profimedia

KO BI REKAO

EVO ŠTA SE DEŠAVA AKO NA PRAZAN ŽELUDAC POPIJETE VODU: U organizmu će se odigrati OVE STVARI

Od pomoći u procesu gubitka težine do vidljivo zdravije kose, ovih sedam stvari se dešavaju kada pijete vodu na prazan stomak.

Objavljeno:

Sa svih strana se može čuti koliko je unos tečnosti važan za naše telo. Ali šta se dešava ako popijete vodu odmah nakon ustajanja? Ovih sedam stvari su najbolji pokazatelji kako mala odluka može doprineti zdravlju vašeg tela.

Telo je očišćeno

Naše telo se oporavlja noću i obezbeđuje razgradnju toksina. Kada ujutru pijete vodu na prazan stomak, pomažete svom telu da se oslobodi štetnih materija. Uzimanje dovoljno tečnosti takođe stimuliše proizvodnju mišićnih ćelija i novih krvnih zrnaca.

Metabolizam se ubrzava

Pijenje vode na prazan stomak povećava potrošnju energije do 24 procenta u narednih 60 minuta. Veća metabolička aktivnost zauzvrat znači bolje varenje. A ako želite da izgubite nekoliko kilograma, biće vam mnogo lakše ako imate brže varenje. Ujutru je najbolje piti toplu vodu, piše Novi list.

Smanjenje gorušice

Poremećaji povraćanja nastaju zbog povećane kiselosti u želucu. Ako kiselina uđe u jednjak, osetićete neprijatan ukus i peckanje. Pijenje vode na prazan stomak čim ustanete razblažuje kiselinu i sprečava gorušicu. Pored toga, stomak je najbolje pripremljen za doručak.

voda
foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

Poboljšanje tena

Dehidracija dovodi do preuranjenih bora i velikih proširenih pora. Rezultat istraživanja je pokazao da 500 ml vode na prazan stomak značajno podstiče cirkulaciju krvi i čini kožu blistavijom.

Sjajna i zdrava kosa

Premalo tečnosti može imati veliki uticaj na rast kose. Voda čini četvrtinu težine vaše kose i vlaži je iznutra. Nedovoljna tečnost uzrokuje tanku i lomljivu kosu. Unos dosta tečnosti tokom dana je ionako veoma važan, ali pijenje vode na prazan stomak ima još veći efekat na kosu.

Sprečavaju se kamenje u bubregu i infekcije bešike

Takođe je važno da pijete vodu čim ustanete da biste izbegli kamenje u bubregu i infekcije bešike. Dovoljna količina tečnosti razblažuje želudačnu kiselinu i ispire toksine iz tela – oba mogu da izazovu kamen u bubregu i infekcije bešike.

Imuni sistem je ojačan

Pijenje vode na prazan stomak pomaže u održavanju ravnoteže limfnog sistema, čineći vas manje podložnim patogenima i bolestima.

(Espreso/Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.