ISPLIVAO TRIK ZA MLEVENO MESO KOJE ŽENE SEBIČNO KRIJU: Ovaj SASTOJAK ih pravi MEKANIM I SOČNIM KAO BIFTEK
Meso, Foto: PRINTSCREEN/YT/ DOZUS COOK

trik

ISPLIVAO TRIK ZA MLEVENO MESO KOJE ŽENE SEBIČNO KRIJU: Ovaj SASTOJAK ih pravi MEKANIM I SOČNIM KAO BIFTEK

Ako žilavo meso marinirate u njima, ono će postati mnogo mekše i ukusnije. Najbolje od svega, ove kiseline vrlo brzo deluju, tako da vam je potrebno da meso marinirate samo pola sata.

Objavljeno: 15:28h

Prženje mlevenog mesa za musaku ili sarmu može da se baš oduži, jer se obično otpusti dosta vode, a dugim dinstanjem junetina ili svinjetina postaju gumaste.

Da bi ovo izbegle, iskusne domaćice pribegavaju malo poznatom triku, a to je korišćenje sode bikarbone.

Potrebno je da na oko pola kilograma mesa pospete trećinu kašičice sode bikarbone i lagano izmešate mešavinu pa ostavite da odstoji petnaestak minuta. Zatim meso upržite u tiganju na srednjoj temperaturi.

Mešajte povremeno i već za kratko vreme videćete da se meso uprži bez suvišne tečnosti. Trik je u prostoj hemijskoj reakciji – soda bikarbona podiže pH vrednost mesa i time sprečava prejako vezivanje proteina u mesu. Upravo zahvaljujući tome se ne istiskuje višak vode. Zato i meso ostaje mekano, a dobija lepu braonkastu boju.

Mleveno meso
foto: Profimedia

Isto možete primeniti i na meso seckano na komadiće, kao za gulaš, na primer. Računajte da na seckano meso treba nešto više sode bikarbone – oko 1 kašičice na pola kilograma. Nije loše ni da se soda prvo pomeša sa par kašičica vode jer ćete je tako lakše rasporediti po mesu.

Sačekajte petnaest minuta i onda spemajte meso po receptu. Ne produžavajte ovo vreme, jer duže delovanje sode bikarbone neće pojačati njen efekat.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.