EVO ZAŠTO NIKAKO NE TREBA BACATI PREOSTALI PEPEO IZ ŠPORETA: Ne biste verovali za šta sve MOŽETE da ga ISKORISTITE
Pepeo, Foto: Printscreen/Youtube/ Lekovite Biljke

sjajno

EVO ZAŠTO NIKAKO NE TREBA BACATI PREOSTALI PEPEO IZ ŠPORETA: Ne biste verovali za šta sve MOŽETE da ga ISKORISTITE

Poljoprivrednici odlično znaju koliko drveni pepeo može da bude odličan za zemlju, pa ga često koriste kao đubrivo i za poveće kiselosti zemljišta

Objavljeno:

Ljudi imaju toliko korisnih stvari po kući, a da ih nisu ni svesni. Nemojte ih nikako bacati, mogu vam pomoći u mnogim stvarima.

Jedan od njih jeste pepeo.

Peć, Grejanje, Vatra, Plamen, Ogrev, Drva, Grejanje drvima
foto: Profimedia

Pepeo koji nastaje nakon sagorevanja drveta za ogrev toliko je korisna stvar da može da se upotrebi na mnogo načina, tako da ukoliko se grejete na ovaj način, nipošto nemojte da ga bacate.

Poljoprivrednici odlično znaju koliko drveni pepeo može da bude odličan za zemlju, pa ga često koriste kao đubrivo i za poveće kiselosti zemljišta.

Takođe, kada pepeo pomešate sa vodom i ostavite nekoliko dana da odstoji, a potom procedite, dobili ste ceđ.

Ona je odlična za čišćenje odeće, podova, srebrnine, rđe sa mermernih površina. Malo gušća varijanta pepela i vode u vidu paste može da skine mrlje sa nameštaja. Takođe, sapun od ceđi odličan je za one koji imaju masnu kosu.

Pepeo dobro uklanja neprijatne mirise u stanu, ali i u frižideru, a deluje slično kao sirće koje ostavite da “povuče” aromu neke ubuđale namirnice.

Pojedine štetočine, poput puževa i raznih insekata, ne podnose pepeo, pa ćete ih se vrlo lako rešiti uz pomoć ovog “otpatka”. Isto važi i za mrave – pospite mravinjak pepelom i mravi će odmah da odu. Korisno je da i u ćoškove podruma pospete po malo pepela, jer ćete na taj način oterati miševe, bubašvabe i druge napasnike.

Otrovna bašta, Bašta, Biljka, Biljke
foto: Printscreen/Youtube/Tom Scott

Naročito prija biljkama koje vole kalcijum kao što su paradajz, spanać, beli luk, ali i ruže. Pre nego što posejete ove biljke, dodajte četvrtinu šolje drvenog pepela u zemlju.

Kako god, on ima blagodati u sebi i bilo bi poželjno kada ga ne bi više bacali. Odlažite u neku veću kantu, kako bi vam mogao biti pri ruci uvek.

Pepeo može da pomogne i u čišćenju vaših kućnih ljubimaca od buva. Napravite pastu od pepela i sirćeta i namažite svoje životinje. Računajte da ćete posle ovog tretmana morati i da ih okupate.

Majke i snajke:

00:52

Majke i Snajke

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.