OVO JE KLJUČ
OVE FATALNE GREŠKE PRILIKOM KUVANJA ĆE UNAKAZITI I NAJBOLJI RECEPT: Pravimo ih SVAKI DAN, zato su nam JELA BLJUTAVA
Pre nego što počnete da pripremate meso, obavezno ga dobro odmrznite u vodi sobne temperature
Određeno vreme kada se šta ubacuje, veličina posude, kvalitet namirnice, način sečenja, sve može da utiče na to kako vam jelo ispadne. I najmanja greška može da pokvari kuvanje. To ne znači da će vaše kuvanje proći uzalud, sve će biti jestivoa, ali nemojte se razočarati ako ne ispadne onako kako ste hteli zbog određenih propusta.
Međutim ako hoćete da vam jela ispadnu kao sa slike, pažljivo pratite sledeće savete i ispravite ove greške:
1. Nedovoljno zagrejan tiganj pre pečenja ili prženja
Veliki kuvari kažu: "Ako mislite da vam je tiganj dovoljno vruća, sačekajte još najmanje dva minuta i onda dodajte hranu". Osim toga, za pripremu povrća ili hrskavog mesa potrebno je da vam tiganj bude kvalitetan.
2. Dodavanje belog luka prerano
U većini recepata savetuje se da se beli luk dodaje u jelo pred kraj kuvanja. Beli luk sadrži manje vode od bilo kog drugog povrća i veoma brzo gori. Kada se prekuva, može imati neprijatan ukus.
3. Nedovoljno odmrznuto meso
Pre nego što počnete da pripremate meso, obavezno ga dobro odmrznite u vodi sobne temperature. Ovakvo meso će se bolje i ravnomernije kuvati, dok će meso koje nije pravilno odmrznuto ostati živo iznutra.
4. Stalno okretanje hrane
Nema potrebe da često okrećete hranu u tiganju. Tako se meso može osušiti. Samo pustite da se prži i ne dirajte ga često - to je zlatno kulinarsko pravilo.
5. Previše hrane u tiganju
Zapamtite: ako želite da vaše jelo ima hrskavu koru, mora biti dovoljno prostora. Kada se nagomila, meso će početi da se kuva.
6. Kuvanje mesa u nelepljivom tiganju
Drugi razlog za loše meso je upotreba tiganja sa neprijanjajućim slojem. Ovaj tiganj se zagreva manje od običnog i bilo bi bolje da ga koristite samo za kajganu i palačinke. Kada je meso u pitanju, najbolji je gril tiganj ili tiganj od livenog gvožđa.
7. Prekuvavanje jaja
Da li ste ikada primetili smeđe mrlje na kuvanom žumancetu? Nema veze sa kvalitetom jajeta, verovatno ste ga prekuvali. Da biste dobili bogat ukus i teksturu, sklonite jaja sa vatre čim voda počne da ključa i ostavite ih u vodi još 10 minuta.
8. Prženje u maslinovom ulju
Na visokoj temperaturi maslinovo ulje gubi svoju hranljivu vrednost i počinje da gori, što može u potpunosti da pokvari vaše jelo. Bilo bi bolje da ga koristite za salate, a suncokretovo ulje treba koristiti za prženje.
9. Merenje sastojaka čašom
Zapamtite: kada nešto mešate, onda morate da unesete tačnu količinu koja je propisana. Koristite vagu ili merne čaše.
REKORDERKE Majka i snajka Velić imale 18 minuta manje za kuvanje: Spremale klub sendvič NIŠTA NISU STIGLE NA VREME:
(Espreso/ Vijesti.me)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!