STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Svi misle da je OVAJ ZAČIN ZDRAV, a evo šta je istina
Ilustracija, Foto: Profimedia

vaŽno

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Svi misle da je OVAJ ZAČIN ZDRAV, a evo šta je istina

Celerova so sve se češće nalazi u dijetama kao važan sastojak, nazivaju je "zamenom za so", iako je, u suštini i dalje so – samo malo ukusnija od obične

Objavljeno:

Celerova so sve se češće nalazi u dijetama kao važan sastojak, nazivaju je "zamenom za so", iako je, u suštini i dalje so – samo malo ukusnija od obične.

Istina, listovi, koren i seme celera bogati su etarskim uljima i sama biljka ima mnogo dobrih svojstava, ali na ovaj način usitnjena i upakovana u kutijicu ili kesicu od stotinak grama u kojoj polovinu čini kuhinjska ili morska jodirana so, i nije najzdravija stvar na svetu.

Sam celer ima pomalo slankast ukus zbog svog mineralnog sastava i kao takav može jelu da da određenu slanu notu i bez soljenja, ali na pakovanjima koja mogu da se pronađu u Srbiji na poleđini jasno piše – 40 procenata koren celera, 60 procenata morska so.

Na ovu obmanu upozorila je i načelnica Jedinice za unapređenje ishrane Gradskog zavoda za javno Zdravlje Beograd Vesna Pantić Palibrk.

Celer
foto: Profimedia

Ona je na konferenciji o nelegalnoj prodaji suplemenata govorila o bezbednosti dijetetskih proizvoda. Kako navodi, preko podataka na deklaraciji proizvođač želi da obezbedi svoje korisnike, i na žalost, neretko su ti podaci zbunjujući i obmanjujući.

"Različiti podaci o količinama koji se navode na pakovanjima nemaju uporište u onome što se nalazi u proizvodu", istakla je Palibrk.

Upravo je ona kao primer obmane navela proizvod na tržištu sa nazivom "celerova so".

"Njemu se pripisuju čarobna svojstva u lečenju raznih tegoba, a sastojci tog proizvoda su samo stuženi celer i jodirana so“, rekla je ona, a prenosi Telegraf biznis.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.