JEDNO JELO SRBI OBOŽAVAJU ZA DORUČAK, DAVE SE U NJEMU, A UOPŠTE NJE ZDRAVO: Ako dan počnete s njim, neće biti dobro
Doručak, Foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

SKORO NIKO NE ZNA

JEDNO JELO SRBI OBOŽAVAJU ZA DORUČAK, DAVE SE U NJEMU, A UOPŠTE NJE ZDRAVO: Ako dan počnete s njim, neće biti dobro

Ovo je sedam najgorih namirnica za doručak i za mozak, prema psihijatru i nutricionistkinji

Objavljeno:

Neke popularne namirnice koje jedete ujutro zapravo pospešuju reakciju na stres. Postoji razlog zašto se doručak smatra najvažnijim obrokom u danu. On je prilika za telo da prekine noćni post, a mozak dobija svoj prvi izvor energije za dan koji je pred vama.

Odgovarajuće napajanje tela i mozga tokom doručka ključno je za celodnevni fokus, jasnoću i energiju. Postoje izvrsne mogućnosti doručka za zdravlje mozga – i postoje neke – ne baš dobre.

Ovo je sedam najgorih namirnica za doručak i za mozak, prema psihijatru i nutricionistkinji Umi Naidoo.

1. Voćni smoothie koji je ‘prerušeni’ milkšejk

Iako se često preporučuje smoothie kao jednostavan, prenosiv način da spakujete snažnu količinu proteina i biljnih namirnica, postoje mnogi smoothieji koji su zaista prerušeni slatki milkšejkovi. Konkretno, smoothieji napravljeni samo od voća, često banane i manga s visokim glikemijskim indeksom, i šerbeti ili jogurti s ukusom voća – sadrže veliku količinu šećera.

Bez masti ili proteina koji bi smanjili efekte na povećanje šećera u krvi, takav smoothie može uzrokovati skok energije s posledičnim padom samo nekoliko sati kasnije – što rezultira umorom, teskobom i razdražljivošću.

2. Voćne posude za doručak

Ima mesta za voće bogato antioksidansima za doručak, ali posude na bazi voća često služe kao dovoljno velike porcije da se prehrani porodica. Takođe, prelivene novitetima poput granole, slatkih kokosovih pahuljica i meda, često su pune šećera.

3. ‘Punjene’ kafe

Za mnoge je ispijanje dobre šoljice kafe omiljeni način za početak dana. Međutim, kad se kaže kafa, to može značiti nekoliko stvari – šoljica crne kafe, cappuccino s bademovim mlekom ili slatku poslasticu. Poznato je da kafe mogu biti pune veštačkih aroma, rafinisanih šećera i mlečnih proizvoda i kao takve povećavaju upalu u telu i mozgu. Upala je povezana s pojačanim simptomima psihijatrijskih bolesti i oslabljenom kognicijom.

4. Žitarice

Dok se samo nekoliko namirnica za doručak pravi tako brzo kao žitarice – jer morate samo dodati mleko – vrsta žitarica koju odaberete ima važne implikacije na kognitivnu funkciju tokom ostatka dana. Kada je reč o žitaricama, dobar je izbor onih s celovitim žitaricama, orašastim plodovima, zdravim masnoćama i tonama vlakana za hranjenje creva. Često, međutim, žitarice kupljene u prodavnici nude malo ovih hranjivih materija, i time propuštate priliku da prvo u danu unesete hranjive stvari koje jačaju mozak. Pokušajte sami da napravite domaću granolu ili mešavinu žitarica kako biste kontrolisali šećer i povećali unos hranjivih materija.

5. Burito za doručak

Dok se burrito za doručak može napraviti od zdravih sastojaka, njegova sama obloga uvodi nepotrebne jednostavne ugljene hidrate i rafinisani skrob. Da bi burrito bio zdraviji za mozak, preskočite omot i jedite domaća jaja, organski tofu, sveže povrće, crni pasulj i malo ljute salse.

Burito
foto: Profimedia

6. Voćni jogurti

Voće s niskim glikemijskim indeksom, poput bobičastog voća, je poželjno konzumirati, zbog njegovih prednosti vlakana i polifenola, kao i grčkog jogurta s punomasnim mlekom ili alternativno bez mlečnih proizvoda, a koji podržavaju crevni mikrobiom.

Međutim, jogurt s ukusom voća još je jedan prikriveni izvor šećera koji se maskira kao uravnoteženi doručak. Važno je proveriti oznake hranjivih vrednosti – jer 4 grama šećera je 1 čajna kašičica pa pripazite da ne konzumirate 6 ili 8 kašičica šećera u svom navodno ‘zdravom’ jogurtu za doručak. Uvek je bolje jutro početi s nezaslađenim jogurtom, dodati naseckano voće po izboru i preliti ga cimetom i medom.

7. Kombinacija krofne i kafe

Iako su laki, prenosivi i široko dostupni, krofne i kafa ne pružaju prikladan temelj za koncentraciju i raspoloženje tokom dana. Krofne su bogate rafinisanim ugljenim hidratima i često se prže u uljima, što može kratkoročno izazvati pomutnju u mozgu, a dugoročno lošije pamćenje.

Kvalitet doručka je neraskidivo povezan s kvalitetom kognitivne funkcije tokom celog dana. Iako je popularan izbor ovog obroka lako dostupan, namirnice poput ovih gore nisko su na listi hrane zdrave za mozak, donosi MBG, a prenosi 24sata.hr.

Bonus video

01:28

SRPSKA RADNIČKA HRANA ZA KOJU ZNA CEO SVET: Pogledajte kako se pravi tradicionalna UŽIČKA KOMPLET LEPINJA (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.