OVU HRANU IZBEGAVAJTE AKO IMATE KAMEN U BUBREGU: Jedemo je SVAKOG DANA, a ne znamo za OVU OPASNOST
Boranija, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrović

oprezno

OVU HRANU IZBEGAVAJTE AKO IMATE KAMEN U BUBREGU: Jedemo je SVAKOG DANA, a ne znamo za OVU OPASNOST

Kamen može da se formira u urinarnom traktu, bubrezima, ureterima i bešici, a promena ishrane jedna je od prvih strategija u lečenju ovog zdravstvenog problema

Objavljeno:

Kamen u bubregu najčešće se javlja kao posledica prisustva visoke koncetracije raznih mineralnih soli u organizmu, ali i drugih organskih i neorganskih materija. Kamenčići mogu da se formiraju u urinarnom traktu, bubrezima, ureterima i bešici.

Kada postoji prevelika količina minerala ili soli u urinu, oni mogu da se spoje i natalože i da formiraju tvrd kamen. Oksalat, mokraćna kiselina i struvit (magnezijum-amonijum fosfat) su uobičajene supstance koje mogu da kristalizuju i formiraju kamenje.

Bubrezi
foto: Printscreen, Ilustracija

Promena ishrane je važna kada se formira kamen u bubregu

Kamen u bubregu može da nastane zbog mnogih razloga, a način ishrane i zdravstveno stanje čoveka igraju najvažniju ulogu. Neki od najuobičajenih simptoma kamena u bubregu su bol, tamna ili krvava mokraća, temperatura i mučnina. Osim preporuke o načinu lečenja, lekovima ili eventualnoj operaciji, lekar može da preporuči i promenu ishrane.

Ishrana za za osobe sa kalcijum-oksalatnim kamenom u bubregu

Oksalati se proizvode u telu i apsorbuju iz hrane koju jedemo. Kalcijum može da se veže za oksalat i formira kalcijum-oksalatno kamenje – jednu od najčešćih vrsta kamena u bubregu. Određeni faktori mogu da podstaknu stvaranje kalcijum-oksalatnih kamenčića, kao što su nedovoljan unos vode, prevelike količine oksalata u telu i urinu i visok nivo soli u ishrani. Kako biste se borili protiv ovog problema, potrebno je:

Uvek jesti dovoljne količine hrane bogate kalcijumom uz obroke kad god konzumirate hranu bogatu oksalatima

Izbegavajte ili ograničite hranu bogatu oksalatima kao što su spanać, cvekla i šargarepa

Održavajte zdrav nivo kalcijuma u ​​ishrani uz pomoć mleka i mlečnih proizvoda, osim ako vam lekar ne predloži drugačije

Smanjite unos soli, jer natrijum može da dovede do viška kalcijuma u ​​urinu

Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što uzmete bilo koji dodatak kalcijuma.

Proizvodi protiv bolova u leđima, Leđa, Bolovi
foto: Profimedia / Andriy Popov / Panthermedia /

Ishrana za osobe sa kamenom mokraćne kiseline

Mokraćna kiselina je otpadni proizvod, koji nastaje kada telo razlaže purine. Purini se nalaze u skoro svim biljkama i mesu, ali neke namirnice ih imaju u nešto većim koncentracijama, ka na primer, crveno meso, meso iznutrica, plodovi mora i alkohol. Purini se razlažu u mokraćnu kiselinu i ona završava u bubrezima ili drugim delovima urinarnog trakta u procesu eliminacije iz organizma. Kada ima previše mokraćne kiseline u urinu, mogu da se formiraju kristali, koji dovode do stvaranja bubrežnih kamenaca mokraćne kiseline. Ljudi, koji imaju ovu vrstu kamenja, trebalo bi da se pridržavaju nekih pravila:

Svakodnavena dobra hidratacija – unos dovoljno vode kako biste bili sigurni da je urin razblažen

Izbegavati hranu sa visokim sadržajem purina poput mesa i morskih plodova

Što više voća i povrća u ishrani

Izbegavati zaslađena pića, kao i alkoholna pića i pušenje

Konuimiranje dosta sokova sa visokim sadržajem citrata (limuna, limete, pomorandže) jer citrat može efikasno da se nosi sa mokraćnom kiselinom.

voda
foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

8 najboljih namirnica za osobe sa kamenom u bubregu

Kada vrsta kamena u bubregu nije poznata, savet je da se kozumiraju namirnice koje mogu da pomognu i olakšaju simptome:

1. Voda – Veoma je važno da osoba koja ima kamen u bubregu pije što više vode ili bar onu količinu koju je propisao lekar.

2. Limun Limun je odličan izvor citrata za koji se smatra da čini urin manje kiselim. Kamenje mokraćne kiseline može da se formira i uvećava kada je urin kiseo, pa su limun i limete odlični za rastvaranje tih kamenaca. Sok limuna treba razblažiti vodom pre nego što se popije.

3. Pomorandže – Pomorandže, poput limuna i limete, su agrum, koji takođe sadrži citrat. I sok pomorandže, kao i limunov sok smanjuje kiselost urina, a visoka kiselost u urinu dovodi se u vezu sa nekim uobičajenim tipovima kamena u bubregu.

Limun
foto: Profimedia

4. MlekoMleko je odličan izvor kalcijuma iz ishrane. Dok uzimanje kalcijuma putem suplemenata ima veze sa većom stopom pojave kamena u bubregu, konzumiranje iz izvora hrane kao što je mleko nosi manji rizik.

5. Mahunarke i orašasti plodovi – Mahunarke i orašasti plodovi takođe su odličan izvor kalcijuma u ​​ishrani, koji može da pomogne da se smanji rizik od kamena u bubregu. Kada se kalcijum konzumira iz izvora hrane poput ovih, on se vezuje sa oksalatom u samom probavnom sistemu, a to znači da postoji manja šansa da se kalcijum oksalat formira u bubrezima.

6. Sočivo, grašak, pasulj – Svima su za dobro zdravlje potrebni proteini, a ova tri vegetarijanska izvora su dobra za one sa kamenom u bubregu. Nevegetarijanska proteinska hrana može da poveća rizik od kamena u bubregu te se savetuje povećanje unosa sočiva, graška i pasulja.

7. Pirinač i ovasPirinač i ovas takođe imaju malo oksalata. Ako želite da smanjite rizik od razvoja kamena u bubregu, možete ili da smanjite nivoe oksalata ili povećate nivoe kalcijuma kako biste vezali oksalat.

8. Brokoli – Brokoli sadrži nizak nivo oksalata što je dobro za manji rizik od kalcijum oksalatnih kamenaca, ali je takođe odličan izvor kalijuma. Kalijum je važan jer se vezuje za kalcijum što smanjuje mogućnost stvaranja kamena u bubregu. Kalijum takođe može da utiče na rastvaranje kamena u bubregu kalcijum oksalata i kalcijum fosfata.

Brokoli
foto: Printscreen/Youtube/DOORS OF HEALTH

Hrana koju treba izbegavati ako osoba ima kamen u bubregu

1. Slana hrana – Visoki nivoi natrijuma nose veći rizik od kamena u bubregu i više kalcijuma koji se izlučuje urinom. To povećava rizik od razvoja kamenja, pa bi trebalo izbegavati slanu hranu jer ona može da poveća nivo natrijuma. Prerađena, prethodno upakovana i brza hrana je bogata solju, kao i konzervirana hrana. savet je da se uvek proveri sadržaj natrijuma na etiketi hrane.

2. Suplementi vitamina C – Vitamin C može da se pretvori u oksalat u telu ako se uzima u prevelikim količinama, kao, na primer, u suplementima. Izbegavajte upotrebu suplemenata vitamina C osim ako vam to ne prepiše lekar i pokušajte da obezbedite dnevni unos ovog hranljivog sastojka samo iz prirodnih izvora.

3. Suplementi kalcijuma – Uzimanje kalcijuma iz izvora hrane ne povećava količinu kalcijuma u ​​urinu. Međutim, prekomerni unos suplemenata kalcijuma obezbeđuje telu mnogo više kalcijuma nego što je potrebno. To dovodi do toga da se više kalcijuma izbacuje iz tela kroz urin, što može da poveća šanse za formiranje kamena u bubregu.

4. Određeno voće – Voće poput maline, urme i rabarbare može da pogorša kamen u bubregu jer ima visok sadržaj oksalata. Pokušajte da ove voćke zamenite bananama, jabukama i trešnjama.

kafa
foto: Heidi Schade / Panthermedia / Profimedia

5. Određeno povrće – Povrće poput spanaća, krompira, cvekle i šargarepe takođe je bogato oksalatima. Budući da su ovo zdrave namirnice, ne treba ih u potpunosti izbegavati. Umesto toga, može da se jede hrana bogata kalcijumom tokom istog obroka kako bi se uravnotežio nivo oksalata.

6. Kofein – Kofein može da uzrokuje da telo izlučuje više mokraće, što može da dovede do dehidracije. Nizak nivo vode u telu povećava rizik od stvaranja kamena u bubregu. Trebalo bi da razgovarati sa lekarom o tome da li je kafa dozvoljena i u kojim količinama kada imate kamen u bubregu.

7. Životinjski proteini – Konzumiranje previše proteina životinjskog porekla može da dovede do nakupljanja mokraćne kiseline u telu. Pored kalcijum oksalata, mokraćna kiselina je još jedna supstanca koja može da formira kamenje u bubregu. Ako proteine dobijate samo iz proteina životinjskog porekla, postoji rizik za stvaranje kaman u bubregu mokraćne kiseline. Kad god je moguće izbegavate proteine životinjskog porekla i umesto toga koristite vegetarijanske izvore.

SADA JE DOSTA VIŠE OBOLELIH NEGO 2005. GODINE! Doktorka apeluje na žene povodom raka dojke: Uzroci, posledice, prevencija!:

01:34

SADA JE DOSTA VIŠE OBOLELIH NEGO 2005. GODINE! Doktorka apeluje na žene povodom raka dojke: Uzroci, posledice, prevencija!

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.