EVO KAKO DA UZGAJATE ZAČINSKO BILJE U VAŠOJ KUĆI: Kupovina u prodavnici je SKUPA, uštedite uz OVE TRIKOVE
Začinsko bilje, Foto: Printscreen YouTube/Kruna VD

SJAJNO

EVO KAKO DA UZGAJATE ZAČINSKO BILJE U VAŠOJ KUĆI: Kupovina u prodavnici je SKUPA, uštedite uz OVE TRIKOVE

Sveže začinsko bilje poboljšava ukus gotovo svakog jela, ali kupovina bilja u prodavnici može biti prilično skupa

Objavljeno:

Uzgajanje zatvorenog biljnog vrta je odličan način da uzgajate sveže proizvode kada nemate spoljni prostor za baštu ili želite da produžite sezonu rasta na zimske mesece. Ne samo da vam sobne biljke pružaju stalnu ponudu kulinarskih užitaka, već unose i divan miris i boju u dom.

Sveže začinsko bilje poboljšava ukus gotovo svakog jela, ali kupovina bilja u prodavnici može biti prilično skupa. Sušeno bilje, s druge strane, ne nudi isti jak ukus. Uzgajanje zatvorenog biljnog vrta je odličan način da uzgajate sveže proizvode kada nemate spoljni prostor za baštu ili želite da produžite sezonu rasta na zimske mesece.

Nana
foto: Profimedia

Ne samo da vam sobne biljke pružaju stalnu ponudu kulinarskih užitaka, već donose i divan miris i boju u vaš dom, prenosi Real Simple. „Biljke nas čine srećnim“, kaže Dženis Koks, autorka i obrazovna predsednica Američkog herb društva. Imati sveže začinsko bilje u zatvorenom je jednostavan i lak način da poboljšate svoj životni prostor i da budete zdravi i srećni.

Uz pravi kontejner i malo pažnje i ljubavi, mnoge biljke prilično dobro rastu u zatvorenom prostoru. Kao i kod bilo koje sobne biljke, važno je osigurati prave uslove za uzgoj.

„Proučite zahteve biljke za svetlošću i vlagom. Najveći izazov je svetlost. Svetlosti u zatvorenom prostoru je znatno manje nego na otvorenom. Pored prozora možete uzgajati začinsko bilje, poput nane i vlasca, ali za ljubitelje sunca biće vam potrebno dodatno svetlo, poput bosiljka, kopra, vlasca, origana, žalfije ili timijana“, kaže Pegi Riko, predsednica jedinice Potomak. Američkog društva Herb Societi.

Nemaju sve biljke iste potrebe. Nekima je potrebno više vlage, drugima manje. Neki uspevaju na nižim temperaturama, ali većina njih voli toplotu. Za optimalan rast, uskladite biljke sa uslovima u vašem domu i obezbedite im individualizovane kontejnere i negu. S

vetlost: Većini biljaka potrebno je najmanje šest sati sunčeve svetlosti dnevno. Prozor okrenut prema jugu ili druga sunčana lokacija je idealna za većinu biljaka.

„Kada je potrebno dodatno osvetljenje, preporučujem stalak za rasvetu, koji je dekorativni, ali i funkcionalan komad nameštaja koji može biti u kuhinji ili dnevnoj sobi za osvetljavanje bilja“, kaže Riko.

Ruzmarin
foto: Profimedia

Voda: Biljke imaju različite potrebe za vodom. Drvenasto bilje kao što su origano, žalfija, ruzmarin i timijan vole suvlju zemlju, dok je bosiljku, korijanderu, menti i peršunu potrebno više vlage.

„Većina ljudi ima tendenciju da previše zaliva svoje biljke, posebno ako su u zatvorenom prostoru“, kaže Koks. Zalijte bilje kada se površina tla učini suvom i ne dozvolite da biljke ili kontejneri postanu preplavljeni.

„Pomoći će vam činija puna šljunka za hvatanje viška vode. Ovo će takođe dati vašim biljkama malo više vlage da uživaju dok voda isparava“, dodaje Koks.

Đubrivo: Đubrenje biljaka jednom nedeljno tokom letnjih meseci sa đubrivom opšte namene rastvorljivim u vodi razblaženim do 1/4 količine navedene na pakovanju. Bilje raste manje aktivno zimi i ne zahteva đubrivo. Generalno, polako sa đubrivom jer prekomerno hranjenje može prouzrokovati da biljke izgube ukus. Najbolje je dobro zaliti

Obrezivanje: Obrezivanje bilja za kuvanje pomaže u održavanju produktivnosti biljaka. Većina biljaka može se ubrati kada su visoke najmanje 15 centimetara.

„Kod nekih biljaka možete samo da odsečete nekoliko listova istovremeno“, kaže Riko, „Neke mogu da tolerišu rez i regenerišu se, dok je drugima potreban duboki rez u biljci da bi podstakli žbunje.“

Da bi biljke bile zdrave i produktivne, nikada ne uklanjajte više od jedne trećine biljke odjednom. Kada birate koje začinsko bilje ćete uzgajati, uzmite u obzir hranu koju volite da kuvate i koje bilje najbolje ide uz tu hranu.

„Takođe je važno razmisliti o tome kako želite da koristite svoje bilje. Da li ih uzgajate da biste dodali svoju kolekciju kućnih biljaka? Kao zgodan kulinarski sastojak ili u stvaranju sopstvenih proizvoda za negu tela ili rukotvorina? Ova pitanja će vam pomoći pri izboru biljke“, objašnjava Koks.

Bosiljak
foto: Profimedia

Takođe, ne zaboravite da procenite uslove u vašem domu. Ako je vaš dom hladniji, razmislite o biljkama otpornim na hladnoću kao što su beli luk, vlasac, nana, origano, peršun, žalfija i timijan. Dok većini biljaka treba jako svetlo da bi dobro proizvele, beli luk, vlasac, peršun i začinsko bilje iz porodice mente, uključujući matičnjak, tolerišu niže nivoe svetlosti.

„Za uzgoj bilja u zatvorenom prostoru, preporučujem da kupite biljku, posebno jednogodišnje, kao što su bosiljak ili kopar, ili da uzmete reznice sa postojećih biljaka, obično višegodišnjih u vašoj bašti, kao što su majčina dušica, origano i žalfija“, kaže Riko. Vaš lokalni baštenski centar ili čak prodavnica prehrambenih proizvoda obično će imati izbor najpopularnijih biljaka.

Stavite ih u kontejnere i spremni ste za rast. Takođe možete uzgajati mnoge biljke iz semena, posebno jednogodišnje biljke kao što su bosiljak, peršun, cilantro i kopar. Međutim, začinsko bilje koje se uzgaja iz semena treba duže da dođe do faze u kojoj možete početi sa berbom. Nekim semenima je potrebno dugo da klijaju, uključujući peršun, lavandu, timijan i ruzmarin.

Sadnice biljaka takođe zahtevaju pažljivu kontrolu vlage i dodatno osvetljenje kako bi se obezbedilo 12 do 14 sati jakog svetla dnevno. Ako ste spremni za izazov, bosiljak, vlasac i kopar su među biljkama koje je najlakše uzgajati iz semena. Kada donosite biljke i reznice iz bašte, obavezno ih izolujte od drugih sobnih biljaka na nekoliko nedelja dok ne budete sigurni da su očišćene od štetočina.

„Isti tipovi kontejnera koji odgovaraju vašim biljkama na otvorenom dobro funkcionišu u zatvorenom prostoru. Samo se pobrinite da imaju dovoljno drenaže", kaže Cok. Kontejner od 15 do 30 cm je dovoljno velik za većinu biljaka. Kontejneri za višegodišnje biljke mogu se povećavati kako rastu.

Znaćete da je vreme da presadite svoje biljke kada vidite da korenje raste iz drenažnih rupa. Počnite sa čistom, sterilizovanom posudom kako biste izbegli unošenje štetočina i ostavite oko 1,5 cm prostora od gornje ivice da biste omogućili prostor za zalivanje.

Origano
foto: Profimedia

Pošto pojedinačne biljke imaju jedinstvene zahteve, najbolje je posaditi biljke u sopstveni kontejner ili grupirati samo biljke sa sličnim potrebama. „Začinsko bilje voli da se uživa i koristi, zato se ne plašite da sečete i koristite svoje biljke. Ovako će izgledati i osećati se najbolje.

Takođe volim da rotiram svoje biljke svakih nekoliko nedelja, jer imaju tendenciju da rastu prema svetlosti", kaže Koks. Ako uzgajate bilje za kulinarsku upotrebu, odrežite sve cvetove koji se razvijaju. Kada biljka počne da cveta, listovi mnogih vrsta menjaju ukus i često postaju gorki. Bilje se takođe koristi van kuhinje.

„Na primer, ruzmarin je veoma dobar u zatvorenom prostoru, a njegov miris pomaže u pamćenju. Lonac ruzmarina na radnom stolu može vam pomoći da zapamtite ime ili broj kada radite od kuće“, dodaje Koks.

Majke i snajke:

00:51

Kao i svake nedelje, majke i snajke su pripremale raznorazna jela

(Espreso/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.