OVDE GREŠITE KADA SPREMATE SVADBARSKI KUPUS: Jedna stvar mu daje poseban ŠMEK, odmah zapišite RECEPT
Svadbarski kupus, Foto: Bakinja kuhinja

MORATE PROBATI

OVDE GREŠITE KADA SPREMATE SVADBARSKI KUPUS: Jedna stvar mu daje poseban ŠMEK, odmah zapišite RECEPT

Jedno od omiljenih jela svih Srba je svadbarski kupus, a ovo je caka koju morate znati:

Objavljeno: 18:48h

Naoružajte se strpljenjem i vremenom i napravite ručak koji će oduševiti celu porodicu:

Sastojci

  • 3 Vece glavice kiselog kupusa
  • 4-5 kom Suvih svinjskih kolenica
  • 5-6 Svezih svinjskih papaka ( ako nemate toliko moze i manje )
  • 500-700 g Suve slanine ( po mogucnosti da ima lepo i mesnatog , a i masnog dela ), Ja metnem i vise ponekad
  • 1 - 1,5 kg Svezeg govedjeg ili juneceg mesa ( moze butkica govedja ili neki drugi deo gde ima lepog mesnatog ali i masnijeg dela ) Ako nemate govedje moze i svinjska kremenadla
  • 1/2 kg ( 500 g ) Suvih svinjskih rebaraca
  • 2 kom Crvenog luka ( kapule ) moraju da budu krupniji
  • 6 - 7 kom Lepih krupnih cesmova belog luka ( ili ako je glavica od belog luka positna , moze slobodno cela glavica )
  • 4 kom Lovorovog lisca
  • 20- tak zrna Bibera
  • 2 supene kasike Dobro uz vrh prevrsene domace masti
  • 1 supena kasika Dobre aleve ( crvene paprike )

Po želji, ali nije neophodno dodajte malo krupno izmrvljene ljute suve papričice.

Kupus
foto: Profimedia

Priprema

1. Oprati svo meso , te slaninu iseci na manje duguljaste komade otprilike na debljinu sirine prsta . Papke preseci uz duz tj. svaki papak na dva dela . Butkice ostaviti u komadu , a govedje iseci u manje komade ali ne mnogo sitno, ako su u pitanju kremenadle ostaviti ih cele. Takodje i rebarca iseci na komade .

2. Iseci luk na sitne kockice ...ne moraju da budu mnogo sitni komadici jer posle sati i sati kuvanja on ce se svejedno raskuvati .

Takodjer sitno iseckati ociscene cesmove belog luka .

Pripremiti sve na stranu: lovor i biber u zrnu .

3. U manju serpicu staviti mast pa krenuti sa slaganjem kiselog kupusa koji je pre toga isecen i to ovako .

Prvo glavicu preseci na pola , pa onda svaku polovicu na tri dela , ali tako da deo korena koji je u gornjem kraju glavice ostane po malo na svakom delu tj. svakom od tri parceta isecene polovice jer on treba da drzi listove u celini da se ne raspadaju . To je veoma bitno jer ono treba posle lepo tako i da se vadi u tanjir u komadu .

Naravno glavicu oprati od kiselosti i od soli na kraju recepta postoji trik ako je kupus preslan i prekiseo

4. Sada lepo krenuti sa slaganjem kupusa na dno lonca koji u ovom slucaju mora biti veliki jer je u pitanju poveca kolicina i mesa i kupusa . Slagati ga tako da presek listova bude ono u sta gledate kada ga budete prelivali sa mascu .

5. U maloj serpici staviti domacu mast da zacvrci pa u nju dodati alevu papriku, ali ne celu jer ja to radim u nekoliko navrata da paprika nebi izgorela previse , a i da se nebi mast oladila jer treba da cvrci svaki put kad se prelije preko kupusa ...brzo promesati i ne cekati dugo da gori nego odmah nakon par sekundi lagano kasikom prelivati preko naslaganog kupusa .

6. Potom preko toga sakom onako bogato posuti naseceni luk ( jer ga ima dosta ) , beli luk , biber u zrnu i lovorov list ....pa preko toga slagati meso .

Beli luk
foto: Printscreen/TikTok/ cravingsbychrissyteigen

7. Prilikom slaganja mesa kombinujte vrste mesa otprilike jednako u redovima da bude sve zastupljeno .

8. Potom ponovite postupak sve dotle dok imate mesa i kupusa .....naravno vodite racuna prvo kupus ( slagan kako je gore navedeno ) pa prelivanje masnoce , pa luk jedan i drugi , lovor , biber ......pa tek onda meso .....I sve tako do kraja .....Na vrhu bi najbolje bilo da stavite kupus koji prelijete masnocom i pospete ostatkom luka jednog i drugog ...i to bi bilo to .

9. Na kraju dolijte vodu , ali vodite racuna da je ne bude mnogo . Tek toliko da pokrije svu kolicinu u loncu i mozda samo za sirinu prsta ili dva preko . Na sredinu lonca stavite preokrenut tanjir da drzi to sve ,pogotovo u pocetku da nesto ne ispliva , mada nece ali ja tako uvek radim .

10. Poklopite lonac pustite da lagano uskuva , a kada uskuva smanjite temperaturu na tiho krckanje i jednostavno zaboravite na njega .

11. Kupus tako poklopljen kuvati naravno bez ikakvog mesanja bar 5-6 sati ( ponekad samo malo protresem tj. zarotiram malo lonac ) .....s tim sto ga ja jos i sutra kuvam bar jos dva sta , a moze i malo vise od momenta kad ponovo uskuva .

U svakom slucaju sto ga duze kuvate tim bolje .

12. Konacno gotov....Verujte trud se i te kako isplati .

Buduci da meso i slanina i mast sve ima svoju masnocu, ja uvek na kraju kuvanja nagnem lonac malo na stranu i pokupim onoliko koliko mislim da je visak masnoce , a ima je ponekad vise ponekad manje zavisi kako je meso masno . Sve u svemu kupus spreman na ovaj nacin trazi masnocu i nije lep i ukusan bez nje . Znaci tako i Vi uradite ako smatrate da je mnogo ...lako ju je pokupiti jer se sva nalazi na vrhu .....

Vazno upozorenje :

Obzirom da ja kuvam u velikom Zepter loncu pa voda ne iskuva u toku kuvanja ja nikada nisam imala potrebu da jelo dolivam .....o tome vodite racuna pa ako treba Vi malo dolite u toku kuvanja , sve u svemu jelo nesme da kuva naglo nego bas tiho i lagano

00:47

Darko Lazic slavi Svetu Petku, a evo kakav slavski kolač je spremila Kaća

(Espreso/Coolinarika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.