OVAJ ZAČIN MOŽE BITI KOBAN ZA ZDRAVLJE: Koristite ga SVAKI DAN, pročitajte PAŽLJIVO šta radi organizmu
Začini, Foto: Espreso

MORATE ZNATI

OVAJ ZAČIN MOŽE BITI KOBAN ZA ZDRAVLJE: Koristite ga SVAKI DAN, pročitajte PAŽLJIVO šta radi organizmu

Ne bi trebalo preterivati ni sačim! Posebno bi trebalo da obratite pažnju koju hranu konzumirate.

Objavljeno: 22:13h

Ako previše konzumirate so možete da izazovete visok krvni pritisak, bolesti srca ili neke bolesti bubrega.

Previše soli može da dovede do porasta krvnog pritiska, što povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, upozoravaju lekari. Pored toga, previše soli može da izazove probleme sa bubrezima, kao što su slabost bubrega i prekomerno zadržavanje tečnosti. To opet može da rezultira drugim zdravstvenim problemima, kao što su oticanje nogu, kratak dah i umor.

Prekomerna upotreba soli nije direktno povezana sa imunitetom, ali dugotrajna zloupotreba ovog začina može da utiče na opšte zdravlje organizma i tako oslabi imuni sistem, piše Informer.

Visok nivo soli u organizmu, kako tvrde mnogi stručnjaci, može da izazove porast krvnog pritiska i oštetiti funkciju krvnih sudova i srca, što može da dovede do različitih zdravstvenih problema. Zdravstveni problemi uzrokovani visokim nivoom soli, kao što su bolesti srca, moždani udar i bolest bubrega, mogu da oslabe imuni sistem. Na primer, bolesti srca mogu da utiču na sposobnost srca da pumpa krv, što može da smanji protok krvi i kiseonika u telo, što može da dovede do slabljenja imunog sistema.

so
foto: Thinkstock

Ograničenja

Zbog svega toga Svetska zdravstvena organizacija sugeriše ne više od pet grama soli dnevno, odnosno jedne kašičice i opominje da bi se smanjenjem unosa ovog osnovnog začina za pola, u svetu godišnje sprečilo 2,5 miliona smrti zbog moždanog i srčanog udara. Danas, međutim, u proseku unosimo 9-12 grama dnevno, najviše u vidu tzv. “skrivenih soli” jedući gotovu i polugotovu hranu, što je mnogo više od potrebne količine.

Ukoliko imate zdravstvene probleme poput visokog krvnog pritiska, bolesti srca i bolesti bubrega konsultujte se sa izabranim lekarom o tome koliko soli možete da unosite dnevno.

Kako da smanjite?

* Nemojte dodatno da solite hranu, ne stavljajte slanik na sto tokom obroka i koristite sveže i sušene začinske biljke umesto soli, beli luk, biber, vinsko ili jabukovo sirće, sok od limuna

* Ograničite upotrebu industrijski pripremljene i brze hrane, sami spremajte hranu s manje soli

* Čitajte deklaracije proizvoda o sadržaju soli. Za osobe sa hipertenzijom je bitno da biraju proizvode koji na 100 grama imaju do 0,3 g soli ili najviše do 1,5 g

* Konzumirajte mlečne proizvode koji imaju nizak sadržaj natrijuma poput svežeg sira i jogurta

* Birajte sveže meso ili ribu, izbegavajte dimljene proizvode i proizvode konzervirane solju

* Konzumirajte hranu koja sadrži veće količine kalijuma poput voća i povrća (pasulj, krompir, paradajz, banana…) uz svaki obrok

* Budite strpljivi. Nakon nekog vremena moći ćete da primetite kako hrana s manjom količinom soli ima bolji, puniji i raznovrsniji ukus

00:48

RECEPT KOJI BUDI SVA ČULA: Ovaj DOMAĆI začin morate napraviti što pre! Volećete sva JELA u koja ga stavite! EKSPLOZIJA UKUSA! (KURIR TV)

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.