OVO SU BILA OMILJENA JELA U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI: Srbi su ih TAMANILI, a sada su POTPUNO ZABORAVLJENA
Krempita, Foto: Printscreen/Youtube/ Sašina Kuhinja

UKUS JUGOSLAVIJE

OVO SU BILA OMILJENA JELA U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI: Srbi su ih TAMANILI, a sada su POTPUNO ZABORAVLJENA

Burek, da, ali nećete verovati koje jelo prednjači u Srbiji

Objavljeno:

Rasprave o jelima na prostorima bivše Jugoslavije i dalje su u punom jeku, šta je najbolje, i sa čim je burek, a sa čime pita. Ne znamo da li se sećate jela sa ovih područja, ali mi smo tu da vas podsetimo kakva su se jela servirala tada, i koja od njih su najbolje ocenjena.

Srbija

Od 59 jela koja bi trebalo da se probaju u Srbiji, prvo mesto, sa ocenom 4,8, dele ajvar i zlatiborski set lepinja. Ajvar je predstavljen kao „tradicionalni specijalitet od paprike i patlidžana, koji je jedan od najpopularnijih priloga širom Balkana i istočne Evrope“, dok je set lepinja „podeljen“ na somun, perecu, kajmak i jaje. „Iako je hranljivo i kalorično, jelo se obično uživa za doručak i najbolje se kombinuje sa čašom jogurta ili kiselog mleka. Za najautentičnije iskustvo, preporučuje se da ga jedete rukama“, navodi se. Na drugom mestu je burek sa sirom (4,6), a slede sarma, krofne, pljeskavica, bela supa…

Ajvar
foto: RINA

Hrvatska

Možda će nekom biti čudno, ali prvo je najbolje ocijenjeno jelo u Hrvatskoj – burek sa sirom, iako ima istu ocjenu (4,6) kao riba na gradelu – tradicionalni način pripreme svježe ribe na roštilju na hrvatskom Jadranska obala. „Reč gradela se odnosi na običnu metalnu rešetku, ali je i dalmatinska ideologija i stil života tokom leta… Važno je da se riba savršeno skuva i da pri tome ostane sočna. Tokom pripreme, riba se obično premazuje grančicom ruzmarina umočenom u maslinovo ulje“. S ocjenom 4,5 slijede istarski fuži (tjestenina koja se obično služi uz goveđi paprikaš), slavonski i baranjski kulen, zagorski mlinci…

Riba
foto: Printscreen/Youtube/Cooking With Claudy

Bosna i Hercegovina

Burek je, očekivano, i prvi kada su BiH jela u pitanju. „Jelo je veoma popularno širom Balkana, iako je u Bosni i Hercegovini kulturni značaj ove svakodnevne namirnice neuporediv i najbolje je sažet u brojnim domaćim poslovicama koje govore da žena, ako može da napravi dobar burek, ima pravo da oženiti“, navodi se u belešci. da „većina meštana tvrdi da se burek može nazvati samo burek sa mlevenim mesom“. Istu ocenu imaju Željanica i širnica, ali i ćevapi, suvo meso, sarma i, posebno, travnički ćevapi, koji se prave od kombinacije junećeg, telećeg, ovčećeg i jagnjećeg mesa.

Burek
foto: Profimedia

Severna Makedonija

Na meniju Severne Makedonije ajvar je ocenjen sa 4,8, a ljutenica sa 4,5. Makedonski želnik, „tradicionalna pita koja se može puniti raznim sastojcima poput sira, spanaća, jaja, mesa, praziluka ili kupusa“ dobila je preporuku sa ocenom 4,4, čuvena ohridska pastrmka je sa 4,3, a „pečeni slanutak“ 4.1.

Ljutenica
foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Slovenija

Krofne zauzimaju apsolutno prvo mesto u slovenačkoj kuhinji prema ukusnim pupoljcima Atlasa ukusa, a i u ostalom dominiraju slatkiši. Prekmurska gibanica je broj 2, tradicionalna poslastica severoistočnog regiona Slovenije, koja prvobitno ima osam slojeva – kore su punjene makom, slatkom pavlakom, mlevenim orasima i rendanim jabukama. Treća je bleda krempita, koju karakteriše činjenica da je polovina kreme od jaja zamenjena šlagom.

Krofne
foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

PRVI BUREK NAPRAVLJEN JE U NIŠU:

04:17

PRVI BUREK NAPRAVLJEN JE U NIŠU: Od 1498. jede se rukama, a za 15. godina neće imati ko da ga pravi (KURIR TV)

(Espreso/ Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.