OVU PESMU JE SLUŠALA CELA JUGOSLAVIJA, ZAVRŠILA I NA EVROVIZIJI: Svi je PEVATE, a ne znate koji ČOVEK STOJI IZA NJE
Slađana i Dado, Foto: Printscreen/Youtube/EX YU ARHIV

znate li koja je

OVU PESMU JE SLUŠALA CELA JUGOSLAVIJA, ZAVRŠILA I NA EVROVIZIJI: Svi je PEVATE, a ne znate koji ČOVEK STOJI IZA NJE

Bio je oženjen Zlatom Petković sa kojom je bio u braku 30 godina. Iz te ljubavi rodio se sin Andrej, a Zlata je 2012. godine preminula usled moždanog udara

Objavljeno: 16:15h

Čuveni srpski Frontmen grupe Balkanika, veliki srpski kompozitor i arhitekta, Aleksandar Sanja Ilić preminuo je danas u 70. godini života usled posledica i komplikacija sa korona virusom. Sanja Ilić ostavio je iza sebe brojne hitove, numeru koja je predstvljena na Evroviziji 2018. godine u Lisabonu, ali i najveći hit nekadašnje Jugoslavije koji nije otišao na prestižno evropsko takmičenje, ali je postala himna jedne generacije.

Naime, pre više od 35 godina Slađana Milošević i Dado Topić takmičili su se na jugoslovenskom izboru za Pesmu Evrovizije sa pesmom „Princeza“. Zbog takozvanog „jugoslovenskog ključa“ nisu prošli, iako je pesma postala jedan od najvećih hitova tadašnje Jugoslavije.

Festival je bio održan 1984. godine u Skoplju, gde je Aleksandra Slađana Milošević, posle učešća na „Jugovoziji“ sa kompozicijom „Recept za ljubav“, 1981. godine, u duetu sa Dadom Topićem po drugi put bila predstavnica Srbije na ovom takmičenju. Muziku je komponovao Sanja Ilić, tekst je napisao Dado Topić, aranžman je uradio Slobodan Marković, a autor pratećih vokalnih linija i vokalni producent kompozicije bila je Slađana Milošević.

Biografija:

Muzičar Aleksandar Sanja Ilić je rođen u Beogradu 27. marta 1951. godine, a osim toga što je bio uspešan kompozitor, po obrazovanju je bio arhitekta.

Kao mladić je nastupao u grupi „Vragolani“, a zatim u grupi „San“.

Njegova pesma „Halo, halo“ u izvođenju grupe „Aske“ predstavljala je Jugoslaviju na takmičenju za pesmu Evrovizije 1982. godine. Sa „Balkanikom“ je nastupao na koncertima širom sveta, sa kojom je i 2018. godine predstavljao Srbiju na takmičenju za pesmu Evrovizije 2018. godine.

Bio je oženjen Zlatom Petković sa kojom je bio u braku 30 godina. Iz te ljubavi rodio se sin Andrej, a Zlata je 2012. godine preminula usled moždanog udara.

Sanja se 2016. godine oženio Tanjom.

Aleksandar Sanja Ilić
foto: Zorana Jevtić

„Ne znam da li je ta odluka bila hrabra. Meni se desila nova ljubav, sa Tanjom sam našao novi mir, ali na sasvim drugačiji način. Ona nema dodirnih tačaka sa mojom profesijom. Ona je homeopata i to jedan vrstan. Došla je iz Novog Sada za Beograd, ali nije ostavila svoje pacijente, jednom nedeljno odlazi u Novi Sad. Shvatio sam da su neke priče koje mi ona govori dve godine zapravo tačne, i počeo sam da ih polako usvajam. Tanja je uticala da ja promenim svoj način života, ne potpuno, ali u značajnoj meri, ispričao je za domaće medije.

Pogledajte koja pesma je Kebi svetinja u kafani:

02:10

KEBI JE OVA PESMA U KAFANI SVETINJA! Starija je od njega, a kada je naruči SRCE SE SLAMA: Ta numera u meni budi SEĆANJA

(Espreso/Aska.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.