AKO PAS PRETERANO LAJE PORED VAS, TO MOŽE ZNAČITI OVO: Evo koju VAŽNU STVAR vam želi PORUČITI
Ilustracija, Foto: AP

paŽnja

AKO PAS PRETERANO LAJE PORED VAS, TO MOŽE ZNAČITI OVO: Evo koju VAŽNU STVAR vam želi PORUČITI

Kada psi preterano laju, to obično ukazuje na neki problem i tada psi, tj.lavež može predstavljati smetnju vlasniku i komšiluku

Objavljeno: 14:48h

Često preterano i dugo lajanje pasa može ukazivati na neki problem. Hajde da saznamo šta vas ljubimac pokušava da vam kaže. Pomozite mu.

Vaš pas može lajati iz mnogo razloga. Lajanje pasa je njihovo prirodno ponašanje – baš kao što je i razgovor za ljude!

Nekada to lajanje ukazuje na poziv u pomoć.

Psi će svojim lajanjem izražavati brojne emocije, a preterano lajanje pasa može značiti različite stvari u zavisnosti od situacije.

Kada psi preterano laju, to obično ukazuje na neki problem i tada psi, tj.lavež može predstavljati smetnju vlasniku i komšiluku.

Da biste mogli uspešno da rešite problem preteranog lajanja psa, moraćete da utvrdite uzrok lajanja. Jednom kada saznate zašto pas pretereano laje, možete da prepoznate trikove i alate kako da zaustavite učestalo lajanje psa.

Kada se javlja preterano lajanje pasa?

Rotvajler
foto: Profimedia

Kao što smo već spomenuli, lajanje je normalno ponašanje pasa i važno sredstvo komunikacije.

Oni mogu lajati kada dozivaju druge pse ili kada komuniciraju sa svojim vlasnicima. Bilo koja buka ili zvuk može da podstakne pse da odgovore lajanjem, npr. lišće koje šušti, kucanje u vrata ili zvono na vratima.

Na šta ukazuje preterano lajanje pasa?

Preterano lajanje pasa može biti problematično, ali takođe može signalizirati da nešto nije u redu sa vašim ljubimcem.

Vaš pas možda preterano laje jer mu je neprijatno ili ga nešto boli, a ovo je posebno karakteristično za starije pse koji imaju probleme sa kostima i zglobovima zbog artritisa.

Obično lajanje psa može signalizirati da je vaš pas srećan, da mu je dosadno ili se oseća nesigurno, ali postoje i drugi razlozi zbog kojih će pas lajati, uključujući:

  • upozorenje na prisustvo opasnosti,
  • pas traži pažnju,
  • uzbuđenje,
  • samoidentifikacija unutar grupe,
  • dosada,
  • nelagodnost ili bol,
  • usamljenost ili uznemirenost,
  • iznenađenost.
  • Šta ne treba da radite ukoliko pas preterano laje?
  • Postoji nekoliko stvari koje treba izbegavati ako imate psa koji preterano laje:
  • nikad ne vičite na svog psa. Ne samo da neće pomoći u sprečavanju preteranog lajanja psa, već može zapravo stimulisati psa da još više laje,
  • ne udarajte svog psa i ne koristite uređaje poput ogrlica za sprečavanje lajanja,
  • ne dozvolite da vaš pas neprestano laje kada je napolju, bez obzira na razlog.

Zašto psi preterano laju?

Pas
foto: Printscreen/Twitter/Nena

Može postojati nekoliko razloga zašto se javlja preterano lajanje pasa. Iako preterano lajanje pasa često može da zabrine njihove vlasnike, uvek je važno prvo isključiti zdravstvene probleme kod pasa.

Uzroci preteranog lajanja pasa mogu biti:

Zdravstveni problemi

Neki psi laju, jer ih nešto boli ili imaju neki drugi zdravstveni problem. Na taj način traže pomoć od vas.

Veterinar treba da pregleda vašeg psa, jer neki psi dobro skrivaju simptome bola, čak i kada ih dodirnete, a ponekad bol može biti teško proceniti na područjima poput ušiju ili usta.

Starost pasa

Kako psi stare, postaje uobičajeno da počnu više da laju i uopšte stvaraju više buke. Neki psi koji stare počinju preterano da laju.

Neki psi mogu lajati satima, potpuno nesvesni šta rade. Pored kognitivne disfunkcije pasa, koja je slična Alchajmerovoj bolesti, stariji psi mogu imati oštećenja vida, gluvoću ili bolove u telu koji mogu dovesti do lajanja.

Pas se plaši

Ako se vaš pas plaši, svoju zabrinutost može iskazati lajanjem. Ovo se može dogoditi na bilo kom mestu i odnosi se na sve što plaši vašeg psa. To može biti osoba, jak zvuk poput vatrometa ili neobična (ili nova) situacija.

Teritorijalna kontrola

Kod pasa se može javiti teritorijalna kontrola, ako nova osoba ili pas uđu na teritoriju koju oni smatraju svojom. Oni na taj način žele da zaštite svoju teritoriju.

Teritorija koju pas smatra svojom može biti kuća, dvorište ili čak krevet. Ako pas samo laje u ovoj situaciji, to je verovatno uzrok prekomernog lajanja psa.

Usamljenost

Psi su prirodno društvene životinje, što znači da više vole da budu u društvu, nego da budu sami. Ukoliko su sami duže vreme, mogu lajati kao znak da su nesrećni i usamljeni.

Pas takođe može čeznuti za ljudskim društvom, a ne samo za društvom drugog psa. Pas kome je dosadno ili onaj pas koji ne dobija dovoljno stimulacije (kako mentalne tako i fizičke), takođe može preterano da laje.

Pozdrav ili pas traži vašu pažnju

Lajanje pasa može biti znak da vas pozdravlja. S druge strane, preterano lajanje psa može da znači da je pas gladan, da treba da izađe napolje ili da samo želi malo pažnje.

Anksioznost

Psi koji ne vole da ostaju sami mogu patiti zbog razdvajanja. Pored preteranog lajanja, psi sa ovim stanjem obično pokazuju i druga kompulzivna ponašanja kao što su žvakanje ili grebanje nameštaja, zidova i vrata.

Ovde pogledajte mural vernom prijatelju i psu:

03:21

Mural vernom prijatelju i drugu iz kraja - psu Bagiju

(Espreso/Svetljubimaca.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.