OVAJ SRPSKI KOLAČ SU JELI VOJNICI I HAJDUCI: STAR je koliko i sami SRBI, a danas je SKROZ ZABORAVLJEN U ZEMLJI
Kolač, Foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/USEFUL AND QUICK

paŽnja

OVAJ SRPSKI KOLAČ SU JELI VOJNICI I HAJDUCI: STAR je koliko i sami SRBI, a danas je SKROZ ZABORAVLJEN U ZEMLJI

Domaćice koje su ga tada pravile pričale su da je izuzetno zdrav - pravio se bez aditiva. U nekim zapisima piše da se zato i koristio kao hrana za hajduke i srpsku vojsku tokom Balkanskih ratova, pa čak i u vreme Prvog svetskog rata

Objavljeno:

Jedna od omiljenih poslastica srpskog naroda vekovima unazad bio je upravo kolač Šljivko, koji je skoro i zaboravljen. Kako je izuzeto hranljiv, obožavali su ga hajduci i vojnici. Veoma retko se sada pravi, a ima fenomenalan ukus.

Zbog sastojaka koji idu u njena nikada ne može da se pokvari. Zar ovo nije dovoljno razloga da ga napravite nekada i probate? Sigurno se nećete pokajati, a uz to ćete oživeti našu tradiciju, jer se ova poslastica pominje još u u vreme Otomanskog carstva.

Domaćice koje su ga tada pravile pričale su da je izuzetno zdrav - pravio se bez aditiva. U nekim zapisima piše da se zato i koristio kao hrana za hajduke i srpsku vojsku tokom Balkanskih ratova, pa čak i u vreme Prvog svetskog rata.

Potrebne namirnice:

Šljive
foto: Profimedia

sveže šljive

kukuruznno brašno ili griz

Šljiva

Kako se pravi Šljivko?

Očiste sveže šljive od koštica, a potom ih stavite da se dobro skuvaju dok se smesa ne zgusne. Nakon toga dodaje se kukuruzno brašno da bi dobio na gustini, i od te smese prave se kolačići u obliku diska. Kada to odradite, ostavite ih da se osuše na suncu, a kasnije ih možete nanizati na konac i staviti na promaji da se dodatno prosuše. Kolač treba okretati kako bi se osušio ravnomerno.

Neki su čak diskove Šljivka uvijali u listove nekih biljaka, recimo kupus, kupine, borovnice i vezivali kanapom, pa je izgledao kao poklončić.

Pogledajte kako se pravi najbolji kolač:

02:11

Takmičenje: Najbolji kolač napravila je Dragana Tanasković

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.