SAMO SE OVAKO PRAVILNO ČUVA BELI LUK: U ovim situacijama ide u zamrzivač, a evo kada u frižider
Beli luk, Foto: Profimedia

domaćice, pažnja

SAMO SE OVAKO PRAVILNO ČUVA BELI LUK: U ovim situacijama ide u zamrzivač, a evo kada u frižider

Bez obzira koji tip belog luka izaberete, evo kako ga morate skladištiti da bi dugo ostao svež

Objavljeno:

Kao i kod mnogih drugih namirnica, često ne znamo kako da ga čuvamo tako da traje što duže, a pravilno skladišten beli luk je onaj koji ima svež i oštar ukus.

Kako duže održati beli luk svežim?

Kao prvo, pažljivo birajte cele glavice belog luka. Potražite one pokrivene ljuskom i čvršćim čenovima belog luka, izbjegavajući mekane i one koji su počeli da niču. Beli luk ljubičaste nijanse sasvim je u redu, a uz njega postoji i onaj beličaste i ružičaste nijanse. Ljubičasti beli luk se obično naziva i beli luk „tvrdog grla“ i za razliku od belog luka beličaste nijanse ima drvenastu stabljiku koja prolazi kroz njegovo središte.

Bez obzira koji tip belog luka izaberete, evo kako ga morate skladištiti da bi dugo ostao svež:

Čuvajte ga na sobnoj temperaturi

Cele glavice belog luka čuvajte na hladnom i suvom mestu u vrećici ili sudu s dobrim protokom vazduha (poput mrežastih vrećica). Držite ga u ostavi ili nekom drugom mračnom mestu u kući.

Beli luk
foto: Printscreen/TikTok/ cravingsbychrissyteigen

Oljušten beli luk čuvajte u frižideru

Ceo beli luk ne treba držati u frižideru, međutim, to je pravo mesto za čuvanje oljuštenog, načetog ili mlevenog belog luka. Na primer, ako ste za neki recept iseckali veću količinu belog luka i ostao vam je višak, ubacite ga u hermetički zatvorenu posudu i stavite u frižider. Poželjno je da ga iskoristite u roku 2-3 dana.

Veće količine belog luka čuvajte u zamrzivaču

Ako ne znate što učiniti s većim količinama belog luka, evo nekoliko načina kako ga možete potrošiti. Zagrejte rernu na 200 °C, svaku glavicu belog luka stavite na foliju, prelijte maslinovim uljem i začinite solju i biberom. Pecite beli luk 50 do 60 minuta dok ne porumeni i omekša. Nakon što se ohladi, istisnite beli luk iz ljuske i zamrznite ga. Takođe, možete ga i sitno narezanog ili rendanog staviti u posudice za led, preliti uljem te ga zamrznuti.

beli luk
foto: Profimedia

Dehidrirajte beli luk

Sveži, neoštećeni beli luk možete i osušiti te od njega napraviti ukusan dodatak jelima od pirinča ili jelima s piletinom. Za pripremu, oljuštite i iseckajte beli luk po dužini na pola, a zatim ga dehidrirajte u dehidratoru ili rerni. Da biste ga dehidrirali u rerni, sušite ga dva sata na temperaturi od 60 °C, a zatim smanjite temperaturu na 50-55 °C i nastavite sušiti dok ne postane hrskav. Čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi.

(Espreso/Krstarica/Centar zdravlja)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.