NAJBOLJA DOMAĆA PREHRANA ZA BILJKE KOJA NE KOŠTA NIŠTA: Bujaće kao da ste najveći poznavalac
Biljke, Foto: Profimedia

idealno

NAJBOLJA DOMAĆA PREHRANA ZA BILJKE KOJA NE KOŠTA NIŠTA: Bujaće kao da ste najveći poznavalac

Veoma je važno đubriti zemljište, a ako nećete da kupujete beštačka đubriva, možete iskoristiti i domaće đubrivo

Objavljeno:

Da bi se vaše biljke pretvorile u raskošne lepotice, kakve viđate u časopisima i katalozima, morate pravilno da ih negujete, što podrazumeva zalivanje, izbor odgovarajuće pozicije, zaštitu od štetočina i – redovno prihranjivanje.

Zemlja, bilo da je reč o onoj u saksiji ili u vrtu, s vremenom se iscrpljuje i neophodno joj je dodavati elemente neophodne za rast i razvoj biljke, koja će bez prihrane samo životariti i postepeno propadati. Veoma je važno đubriti zemljište, a ako nećete da kupujete beštačka đubriva, možete iskoristiti i domaće đubrivo.

U domaće ekspres đubrivo spadaju ostaci hrane, čak i nekih pića koje tako olako bacamo, a mogu se iskoristiti za bolji rast vaše biljke, i to bez ikakve obrade. Stavite ih u zemlju sa biljkama, koje će tako, a da niste potrošili ni dinara, dobiti sve što im je potrebno.

Biljka, Biljke
foto: Profimedia

Voda u kojoj ste kuvali povrće

Nikada nemojte bacati vodu u kojoj ste kuvali povrće, jer je to pravi rudnik korisnih materija. Ostavite je da se ohladi i iskoristite za zalivanje biljaka u kući, vrtu ili na terasi – zemlju u koju su posađene vaše ljubimice obogatićete mineralima koji stimulišu njihov rast i razvoj.

Pivo

Zbog obilja šećera, vitamina B i fermentisanih materija (kvasca), pivo je izvanredna prihrana za biljke, naročito za muškatle. Ukoliko ostatke ovog pića (ono što se zadržalo na dnu čaše, boce ili konzerve) sipate u vodu za zalivanje, vaše cveće će dobiti odličan podsticaj za razvoj i cvetanje. Ovim rastvorom zalivajte biljke jednom nedeljno. Kad smo već kod kvasca, koristan je i pekarski, koji se koristi za pripremanje testa i hleba: ukoliko ga pomešate sa vodom za zalivanje (biće dovoljna četvrtina pakovanja na 5 l), pretvara se u moćno đubrivo za bilo koju biljku u vrtu, povrtnjaku ili u kući.

Pivo
foto: Profimedia

Ljuske kikirikija

Pre nego što ih zakopate u podnožju biljke, držite ih nekoliko dana u vodi, kako bi omekšale. Razgrađuju se sporo, ali su veoma korisne jer sadrže obilje hranljivih materija, a pritom poboljšavaju rastresitost zemlje.

Kora citrusa

Narandža, limun, grejp, mandarina i limeta bogati su vitaminima i dragocenim mineralima, koji su većinom koncentrisani u kori. Zaista je šteta bacati najhranljiviji deo ploda, koji je prava riznica kalijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa i natrijuma. Potopite koru u hladnu vodu i ostavite da odstoji 24 sata kako bi izgubila veći deo svoje prirodne kiselosti i lakše se razgradila pomoću mikroorganizama iz tla. Isecite je na krupnije komade, pa pospite oko biljke i zatrpajte zemljom.

Kora šargarepe

Ako ljuštite šargarepu, znajte da odbacujete njen najbolji i najzdraviji deo, jer je tu koncentrisana najveća količina hranljivih materija. Ukoliko ipak nemate nameru da je konzumirate, isecite je na krupno i rasporedite po žardinjerama na terasi, u podnožju sobnih biljaka ili u vrtu. Kora ovog zdravog korena bogata je vlaknima koja omekšavaju zemlju, kao i dragocenim mineralima kao što su kalijum, bakar, mangan, veoma korisnim za zdravlje biljaka.

Šargarepa
foto: Zoran Jevtic

Ljuska crnog luka

Prilikom čišćenja crnog luka uvek bacamo ljusku, što je velika šteta, jer ovaj papirasti omotač sadrži dosta kalijuma, natrijuma, fosfora, kalcijuma, magnezijuma i cinka. Da biste ih iskoristili na najbolji mogući način, ostavite ljuske potopljene u vodi 24 sata kako bi otpustile kiselinu i upotrebite ih za đubrenje zelenih i cvetnih, baštenskih i saksijskih biljaka.

Voda iz akvarijuma

Ako držite ribice, poznato vam je da s vremena na vreme morate menjati vodu, kako biste im obezbedili dodatnu dozu kiseonika. Međutim, otpad iz akvarijuma sadrži obilje korisnih materija – pre svega algi i mikroorganizama, koji i te kako prijaju biljkama. Vodu koju izbacite možete upotrebiti za direktno zalivanje sobnog bilja ili je prosuti po po cvetnim lejama.

Čaj

Bilo da se radi o crnom, zelenom ili belom čaju, listići ove biljke sadrže mnoštvo minerala koji će prosto preporoditi vaše ljubimice. Dakle, nemojte bacati ono što ostane kad procedite čaj, niti filter kesice (otvorite ih i sadržaj pospite oko biljke, a dobro će poslužiti i ostaci napitka (ohlađeni, naravno) kojima ih možete zaliti. Ovi saveti ne važe za industrijski proizvedene napitke, jer sadrže veštačke boje i zaslađivače.

Kora banane

Visok sadržaj kalijuma, jednog od tri esencijalna elementa, koji su sastavni deo svakog đubriva, pospešuje i ubrzava cvat. Odsecite peteljku banane, isecite koru na sitne delove i pomešajte je sa zemljom. Kako se bude razlagala, tako će postepeno otpuštati u zemlju hranljive supstance.

Banana
foto: Printscreen/youtube/Kaleb Lechowski

Talog kafe

Soc kafe bogat je kalijumom, fosforom, bakrom i magnezijumom, otpušta azot i podstiče bujanje listova. Ako se pospe u podnožju baštenskih biljaka, biće odlična odbrana od puževa i mrava. Izvanredno je đubrivo za acidofilne biljke (prija im kiseliji teren) kao što su ruže, kamelije, azaleje, rododendron i hortenzije, jer povećava kiselost terena i neutrališe kamenac u vodi za zalivanje.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.