STARINSKI RECEPT ZA EGIPATSKU TORTU: Kore su klasik koji svi vole, jedna stvar joj daje POSEBAN UKUS
Ukus, Foto: Youtube printscreen bakina kuhinja

NJAMI

STARINSKI RECEPT ZA EGIPATSKU TORTU: Kore su klasik koji svi vole, jedna stvar joj daje POSEBAN UKUS

Niko ne zna tačno odakle potiče recept za egipatsku tortu, ali ono što je sigurno jeste to da je veliku popularnost stekla u Rumuniji, a kasnije se proširila svuda, pa je tako stigla i kod nas.

Objavljeno:

Ova poslastica spada u klasike,jer se pravi od kora sa orasima, klasičnim tj. poslastičarskim žutim filom, kao i grilijašem. Kombinacija ovih sastojaka čini tortu prosto savršenom, a naš predlog je da je obavezno poslužite ako imate neko slavlje.

Sastojci:

Za koru:

10 belanaca

10 kašika šećera

200 g mlevenih oraha

2 kašike brašna

Za I fil:

10 kom žumanaca

10 kašika šećera

8 kašika gustina

600 ml mleka

250 g putera

5 kašika šećera u prahu

1 kašika ekstrakta vanile

Za II fil:

300 g šećera

200 g oraha

300 ml slatke pavlake

Priprema:

Za kore: Umutiti 5 belanaca u čvrst šne, postepeno dodajući šećer (5 kašika). Zatim dodajte mlevene orahe (100 g) i bršano (1 kašika), pa lagano umešajte. Dobijenu smesu sipajte u pleh ili kalup obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C dok se kora ne odvoji od ivice pleha ili kalupa. Od preostalih sastojaka napravite istu smesu i ispecite još jednu koru.

Za prvi fil:Umutite 200 ml mleka sa žumancima i gustinom, ali pazite da ne ostanu grudvice. U presotalo mleko sipajte šećer i kuvajte dok ne provri, pa dodajte smesu sa žumancima. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte u neku posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Zatim puter sobne temeprature umutite sa šećerom u prahu, pa ga dodajte u ohlađeni fil i sve dobro sjedinite mikserom. Na kraju dodajte vanilu i promešajte.

Za drugi fil: U šerpu sipajte šećer i lagano istopite, uz neprestano mešanje. Zatim dodajte sitno sekcane orahe i promešajte. Sipajte smesu na pek papir i ostavite da se ohladi. Ohlađećene orahe sa šećerom dobro izblendirajte, pa odvojite 3-4 kašike sa strane za dekoraciju. Umutite slatku pavlaku i u nju dodajte grilijaš (smesa sa orasima i šećerom). Stavite koru, premažite je prvim filom, pa drugim filom, a onda opet stavite koru, pa premažite prvim, a onda i drugim filom. Sve to pospite grilijašem.

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.