Ovako od ZAGAĐENOG VAZDUHA nastaje ČISTA UMETNOST! (VIDEO)
Foto: Print Screen Youtube

čovečanstvo će lakše disati

Ovako od ZAGAĐENOG VAZDUHA nastaje ČISTA UMETNOST! (VIDEO)

Zamislite da se sav zagađeni vazduh u ovom gradu pretvori u najkvalitetnije boje za stvaranje umetničkih dela
Objavljeno: 22:12h

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Air - ink je prva boja napravljena od zagađenog vazduha. Naučnici u ‚‚MIT Media Lab", su izmislili uređaj koji hvata četice iz zagađenog vazduha pa ih pretvara u boju, tako se zagađenje pretvara učistu visoko kvalitetnu boju koju mogu da korsite umetnici.

Znate li čemu služi ova zakrpa na rancu? Ne možete ni da pretpostavite... (FOTO) (VIDEO)

ovaj projekat se još uvek nalazi na ‚‚Kickstarteru", a ima velike šanse da se nađe u masovnoj upotrebi. Korišćenjem 30 ml ove vazdušne boje ukljanja se 45 minuta zagađenja iz vazduha.

foto: giphy

Od čega je zapravo napravljena ova boja?

Air- ink je napravljen od najsitnijih čestica koje u vazduh ispuštaju auspusi i ostali zagađivači. Boja se pravi u tri koraka.

Jeftinije crne boje su napravljene od fosilnih goriva, a Air- ink se pravi tako što uređaj nazvan KAALINK hvata čestice čađi iz, na primer auspuha. Uređaj se prisloni na auspuh da bi uhvatio ove čestice. Da bi se napravilo 30 ml boje potrebno je hvatanje čestica iz 45 minuta rada motora, odnosno 45 minuta izduvavanja zagađenog vazduha kroz auspuh. 30 ml boje je dovoljno da se napuni jedna olovka koja je u poudi na ovom Kikstarterovom projektu.

foto: Print Screen Youtube

Zatim čađ prolazi kroz različite procese za uklanjanje teških metala i kancerogenih supstanci, pa na kraju nastaje prečišćen ugljenik koji je bogat pigment.

Na kraju se ovaj ugljenik koristi za pravljenje različitih tipova boja. A boje se mogu koristiti za papir, tkanine i još mnogo toga.

Bonus video:

Učinite ovo za svoje biljke dok te na odmoru i biće vam zahvalne

Voda je izvor života za ljude, biljke i životinje. Da se naše sobne biljčice nebi osušile bez vode dok smo mi na godišnjem odmoru uradite ovo za njih. Kada se vratite neće zateći beživotnu biljku, već istu kao što ste je ostavili.

Biljka će sama uzimati onoliko tečnosti koliko joj je potrebno. Upotrebite veličinu flaše srazmerno danima koliko ostajete na odmoru.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.