ODMAH PRESTANITE DA KORISTITE OVO ULJE, EVO ŠTA RADI VAŠEM TELU: Veoma je popularno, a sadrži SKRIVENE SASTOJKE
Ulje, Foto: Profimedia

pažnja

ODMAH PRESTANITE DA KORISTITE OVO ULJE, EVO ŠTA RADI VAŠEM TELU: Veoma je popularno, a sadrži SKRIVENE SASTOJKE

Pored namirnica koje usporavaju metabolizam, postoje ulja koja bi trebalo da izbegavate, tvrde nutricionisti Dej Kovin i Džil Mongen

Objavljeno:

Metabolizam je ključan za gubitak kilograma, a da li će se ubrzati zavisi od mnogih faktora, među kojima su najvažnije zdrave životne navike. Brz metabolizam brže sagoreva kalorije, a spor sagoreva manje, što znači da se kalorije u telu talože u obliku masnoća.

Pored namirnica koje usporavaju metabolizam, postoje ulja koja bi trebalo da izbegavate, tvrde nutricionisti Dej Kovin i Džil Mongen.

Ulje
foto: Profimedia

"Ako želite zdravije da se hranite i izgubite na težini, klonite se prerađenih biljnih ulja, što uključuje sojino ulje, kukuruzno ulje i suncokretovo ulje", savetovali su. Kako tvrde, većina biljnih ulja koje danas koristimo, prerađuje se na način koji ljudima otežava sagorevanje masti. "Sada znamo da mnoga biljna ulja mogu da sadrže skrivene transmasti ili delimično hidrogenizovana ulja skrivena ispod oznake sastojaka kao 'zaštićena mešavina' ili 'mešavina biljnog ulja'. Poznato je da transmasti i hidrogenizovana ulja uzrokuju srčanu disfunkciju poput visokog holesterola i eventualno začepljenja arterija", upozorava nutricionista.

Ova ulja ne mogu da se porede sa maslinovim uljem, objasnili su nutricionisti.

"Takođe, biljna ulja sadrže samo tragove hranljivih stvari, što znači da priprema hrane sa ovim uljem ne donosi mnogo koristi vašem telu u poređenju sa drugim uljima koja imaju više nezasićenih masti, poput maslinovog ulja", dodao je Kovin. Podsetimo, dugo se sojino ulje smatralo vrlo zdravim izborom, ali rezultati studije objavljeni u stručnom časopisu "PLOS One" ukazali su na niz razloga zbog kojih bi popularan sastojak kuvanja mogao da ostavi ozbiljne posledice na zdravlje pojedinca, gore i od šećera.

Australijska nutricionitkinja Lindi Koen rekla je za časopis "Femail" da polovinu biljnih ulja koja se proizvode u svetu čini upravo sojino ulje koje se, zbog niske cene, koristi u puno prerađene i pakovane hrane.

Kad na proizvodu piše oznaka "biljna ulja", to je većinom sojino ulje ili neka njegova komponenta.

U videu ispod pogledajte kako klimatske promene utiču na zdravlje i raspoloženje ljudi, a o ovoj temi govorila je doktorka Nada Macura:

01:15

KLIMATSKE PROMENE UTIČU NA ZDRAVLJE I RASPOLOŽENJE LJUDI! Doktorka Macura nema dilemu: OVE 2 STVARI SU SADA NAJVAŽNIJE DA RADITE

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.