NE NASEDAJTE NA REKLAME: Svi ovu namirnicu jedemo za doručak, a pravi haos organizmu
Žena doručkuje, Foto: Profimedia

KO BI REKAO?

NE NASEDAJTE NA REKLAME: Svi ovu namirnicu jedemo za doručak, a pravi haos organizmu

Kao rezultat toga, čovek već umoran dolazi na posao, a pred njim je osam sati rada

Objavljeno:

Doručak je oduvek važio za najvažniji obrok, a mnogi nutricionisti savetuju da ga nikada ne preskačemo.

Međutim, veoma je važno sa kojim namirnicama počinjemo dan, jer to određuje kakvu ćemo energiju imati tokom dana.

Dovode do umora

Uprkos činjenici da su kroasani i peciva mnogima omiljeni izbor za doručak, nutricionisti upozoravaju da jednostavni ugljeni hidrati i teška proteinska hrana dovode do umora.

"Kao rezultat toga, čovek već umoran dolazi na posao, a pred njim je osam sati rada. Prženo meso je bogato proteinima, ali takva hrana nije pogodna za doručak. Činjenica je da je potrebno mnogo vremena za varenje, zbog čega se organizam umara", objasnila je nutricionista Anđelika Duval.

Mnogi misle da su razne kašice najzdraviji izbor kada je doručak u pitanju. Ipak, nutricionista otkriva da su pune jednostavnih ugljenih hidrata. Loši ugljeni hidrati

"Nije mali broj onih koji dan započinju kašama, što je dobro ako ne govorimo o instant sortama. Puni su jednostavnih ugljenih hidrata koji čine da pankreas radi aktivno i proizvodi insulin. Pošto nivo šećera u krvi prvo naglo poraste, a zatim brzo opadne, osećamo se umorno", objasniila je doktorka i istakla da treba jesti žitarice koje su kuvane, a ne one koje se samo preliju vrelom vodom.

"U takvim žitaricama ugljeni hidrati su složeni, ne izazivaju skokove šećera. Sama žitarica se dugo vari, a osećaj sitosti će sigurno potrajati do ručka - kaže Anđelika i ističe da peciva nisu pogodna za doručak. Ne nasedajte na reklame u kojima ljudi započinju jutro kroasanom i šoljicom kafe. Razlog je isti – brzi ugljeni hidrati, koji se ne preporučuju", tvrdi ona.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.