RECEPT ZA UKRAJINSKO JELO VARENIKI: Mogu da budu SA ČIM GOD HOĆETE, narod se DAVI U NJEMU (VIDEO)
Vareniki, Foto: Printscreen/Youtube/The Cooking Foodie

nesvakidašnje

RECEPT ZA UKRAJINSKO JELO VARENIKI: Mogu da budu SA ČIM GOD HOĆETE, narod se DAVI U NJEMU (VIDEO)

Jelo poslužiti uz dodatak maslaca i pavlake

Objavljeno:

Vareniki su jedno od najpopularnijih i omiljenijih jela Ukrajinaca, a recept je toliko jednostavan, koliko je i ukusan. Vareniki mogu da budu sa sa mesom, krompirom, kupusom, pečurkama i služe se kao glavno jelo, dok se slatki vareniki sa sitnim sirom, jagodama, višnjom, borovnicom služe kao deserti.

Tradicionalni vareniki sa krompirom

Sastojci:

voda 1 čaša

jedno jaje

so pola kafene kašičice

brašno 2 čaše

krompir 4-5 komada

crni luk jedan (srednji)

ulje 2-3 kašike

Priprema:

U toplu vodu dodajemo jaje, so, sve to promešamo. Polako dodajemo brašno i dobro zamesimo kako bismo na kraju dobili elastično testo, malo tvrđe. Nakon toga testo umotamo u providnu foliju i ostavimo u frižideru 30-40 minuta.

Za to vreme pripremamo fil. Krompir oljuštimo i skuvamo u vodi sa malo soli. Iseckani luk pržimo do zlatne boje. Od krompira napravimo pire, pa dodamo luk i biber.

Testo još jednom umesimo i razvučemo u tanak sloj, potom modlom ili čašom vadimo željeni oblik. Unutar svakog kruga stavimo fil, potom preklopimo, a krajeve zalepimo da nam fil ne bi ispao tokom kuvanja. Vareniki kuvamo u posoljenoj ključaloj vodi 5-7 minuta (dok ne isplivaju na površinu).

Jelo poslužiti uz dodatak maslaca i pavlake.

Slatki vareniki sa višnjama

Potrebno:

kefir 1 čaša

šećer velike kašika

jedno jaje

so pola kafene kašičice

bBrašno 3 čaše

soda bikarbona mala kašičica

ulje 3 velike kašike

Za fil:

višnje 2 čaše

100g šećera

maslac 50 g

U posudi umesimo kefir ulje i šećer. Dodamo jaje i polako sipamo brašno, stalno mešajući kašikom. Zatim dodajemo sodu bikarbonu i nastavimo mešanje. Testo treba da bude mekano, ali da se ne lepi za ruke, zatim testo prekrijemo providnom folijom i ostavimo u frižideru na 30 minuta.

Za fil mogu da se koriste sveže ili zamrznute višnje ili bilo koje drugo bobičasto voće. Iz očišćenih višanja iscediti sok i dodati šećer.

Testo premesimo i još jednom razvučemo, potom čašom vadimo krugove. Unutar svakog kruga stavimo fil, sklopimo na pola vodeći računa da ih dobro zalepimo. Potom vareniki kuvamo na pari.

Na posudu sa ključalom vodom vodom od gore stavimo rešetku ili komad tankog platna kako bi kuvali na pari. Vareniki se stave na platno i poklope, kuvati sedam minuta. Servirati sa maslacem i slatkom pavlakom.

(Espreso/Danas online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.