recept
ZABORAVLJENO STARINSKO JELO SA PILETINOM: Zbog ovog recepta ČERVIŠ će se vratiti na VELIKA VRATA, a tu je i PRILOG
Da li ste čuli za ovo jelo?
Pored svinjetine i jagnetine, na našim prostorima najčešće jelo sa mesom je ono sa piletinom.
Červiš je jedno od jela bazirano na pilećem belom mesu. U južnim delovima Srbije često je posluživano kao predjelo, a današnje domaćice ga služe uz obarenu testeninu ili pire krompir i sezonsku salatu kao ručak.
Sastojci:
400 g pilećeg belog mesa
4 čena belog luka
150 ml ulja
6 kašika brašna
so, suvi biljni začin
peršun za ukrašavanje
Priprema:
U šerpu sipajte vodu, dodajte belo meso i kašičicu suvog biljnog začina, pa kuvajte dok meso ne omekša. Kad je meso kuvano, izvadite ga iz šerpe, pa ga isecite na dugačke trake ili, kako su to naše bake radile, iscepkajte ga prstima. Vodu u kojoj ste kuvali meso ostavite sa strane.
U dublji tiganj sipajte ulje, pa kad se zagreje spustite očišćen i iseckan beli luk i prodinstajte. Potom dodajte šest kašika brašna i propržite tek toliko da brašno ne požuti.
Skinite tiganj sa vatre i dodajte meso.
U posudu koju ćete staviti u rernu najpre sipajte meso sa brašnom i belim lukom, a onda dodajte malo soli i sipajte vodu u kojoj se meso kuvalo, pa još jednom lagano promešajte. Stavite posudu u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite dvadesetak minuta. Ukrasite svežim listićima peršuna i služite uz prilog po želji.
(Espreso/ Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!