URADITE OVO I VAŠ VISOK HOLESTEROL ĆE NESTATI: Samo na taj način ćete se OTARASITI ZAUVEK
Ilustracija, Foto: Profimedia

hitno

URADITE OVO I VAŠ VISOK HOLESTEROL ĆE NESTATI: Samo na taj način ćete se OTARASITI ZAUVEK

Holesterol je masna, voštana supstanca u Vašoj krvi koja ima dva izvora nastanka. Prvi izvor nastanka holesterola dolazi iz hrane koju jedete, dok ostatak proizvodi samo telo.

Objavljeno: 10:25h

Kada kažemo holesterol uglavnom se pomislite na nešto loše, međutim holesterol ima i nekoliko korisnih svrha. Vašem telu je potreban za proizvodnju hormona i zdravih ćelija. Ipak, povišen procenat lošeg holesterola u krvi može Vam izazvati određene zdravstvene probleme.

Imate dve vrste holesterola u svom telu:

Lipoprotein niske gustine (LDL) je nezdrava vrsta holesterola koja začepljuje arterije. Želite da zadržite nivo ispod 100 mg/dL. Lipoprotein visoke gustine (HDL) je zdrava vrsta koja pomaže u uklanjanju LDL holesterola iz vaših arterija. Želite da ciljate na nivo od 60 mg/dL ili više.

Kada imate previše holesterola u krvi, on počinje da se nakuplja u vašim krvnim sudovima. Ove naslage se nazivaju plakovi. Oni učvršćuju i sužavaju vaše arterije, omogućavajući manje krvi da teče kroz njih.

Ponekad se plak može otvoriti, a krvni ugrušak se može formirati na mestu povrede. Ako se taj krvni ugrušak zaglavi u koronarnoj arteriji vašeg srčanog mišića, može blokirati protok krvi i izazvati srčani udar.

holesterol
foto: Naeblys / Alamy / Alamy / Profimedia

Krvni ugrušak takođe može doputovati do krvnog suda koji hrani vaš mozak. Ako poremeti dotok krvi u vaš mozak, može izazvati moždani udar.

Kako smanjiti holesterol

Prvi pristup u snižavanju holesterola je ishrana, vežbanje i druge promene u načinu života. AEvo pet saveta koji će Vam pomoći da počnete.

1. Uvedite novi režim ishrane

Pravilna ishrana je važan deo i snižavanja LDL holesterola i podizanja HDL holesterola. Želećete da izbegavate zasićene i trans masti jer povećavaju LDL holesterol. Zasićene masti možete pronaći u hrani kao što su:

crveno meso prerađeno meso kao što su viršle, bolonja i feferoni punomasna mlečna hrana poput sladoleda, krem sira i punomasnog mleka

Umesto toga u ishranu uneite:

masne ribe poput lososa, tunjevine, pastrmke, haringe i sardine maslinovo ulje, ulja repice, šafranike, suncokreta i semena grožđa avokado orasi poput oraha i pekana semena soja

Takođe, pazite na količinu rafinisanog šećera i brašna koje jedete. Držite se celih žitarica kao što su integralna pšenica, smeđi pirinač i ovsena kaša. Cela zrna su takođe bogata vlaknima, koja pomažu u uklanjanju viška holesterola iz vašeg tela.

2. Vežbajte više

Fitnes je od suštinskog značaja za vaše opšte zdravlje i blagostanje, ali takođe može pomoći u povećanju vašeg HDL holesterola. Pokušajte da dobijete 30 do 60 minuta aerobne vežbe u većini dana u nedelji.

Ako nemate vremena, podelite svoje vežbe na delove kojima je lakše upravljati. Šetajte 10 minuta ujutru, 10 minuta za vreme ručka i 10 minuta kada se vratite kući sa posla ili škole. Uključite trening snage sa tegovima, trakama za vežbanje ili otporom na telesnu težinu najmanje dva puta nedeljno.

3. Izgubiti težinu

Dobro jedenje i češće vežbanje takođe će vam pomoći da se smanjite. Ako ste gojazni ili gojazni, gubitak od samo 5 do 10 funti može biti dovoljan da poboljšate nivo holesterola.

4. Prestanite pušiti

Pušenje je loša navika iz više razloga. Pored povećanja rizika od raka i bolesti pluća, hemikalije u dimu cigareta oštećuju vaše krvne sudove i ubrzavaju nakupljanje plakova u vašim arterijama.

Prestanak pušenja može biti veoma izazovan, ali postoji mnogo dostupnih resursa. Razgovarajte sa svojim doktorom o grupama podrške ili programima kojima se možete pridružiti za pomoć.

5. Razgovarajte sa svojim lekarom o lekovima za snižavanje holesterola

Ako promene u načinu života ne pomažu dovoljno da snizite loš holesterol, razgovarajte sa svojim lekarom o lekovima na recept koji bi mogli pomoći. Neki od ovih lekova snižavaju LDL holesterol, dok drugi povećavaju HDL holesterol. Neki rade oboje.

(Espreso/Healthline)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.