NAPRAVITE POSNU MANASTIRSKU PITU KOJU DO SADA NISTE PROBALI: Recept KIDA, 1 SASTOJAK daje PRAVI ŠMEK
Posna manastirska pita u tepsiji, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

njamiii

NAPRAVITE POSNU MANASTIRSKU PITU KOJU DO SADA NISTE PROBALI: Recept KIDA, 1 SASTOJAK daje PRAVI ŠMEK

Nema šanse da se ukućanima neće svideti

Objavljeno:

U toku posta osim kuvanih jela možete da napravite i posnu manastirsku pitu.

Nema šanse da se ukućanima neće svideti.

Preukusna je i tražiće se zalogaj više.

Posna manastirska pita je jelo koje nikoga ne ostavlja ranodušnim! Njen ukus prosto osvaja na prvi zalogaj, a toliko je lepa da sigurno nećete pojesti samo jedno parče. A iskusne domaćice je uvek prave kada žele da oduševe ukućane ili goste.

Posna manastirska pita, Pita
foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Testo za pitu:

600 gr brašna

15-20 gr kvasca

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

50 ml ulja

350 ml vode

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Sastojci za fil:

300gr sočiva

200 gr praziluka

1 glavica crnog luka

400gr šampinjona

ulje

so

Posna manastirska pita, Pita
foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

biber

začinska crvena paprika

Način pripreme:

U posudu stavite litar i po vode, a potom dodajte 300 gr opranog i očišćenog sočina i kašičicu soli, te ostaviti da se skuva.

Propržite na ulju praziluk i jednu glavicu crnog luka u tiganju, a zatim dodajte iseckane pečurke. Nakon što ispari sav višak vode, dodajte proceđeno, i u hladnoj vodi oprano, skuvano skočivo. Vrstu i količinu začina dodajte po svom ukusu - so, biber, začinska crvena paprika i sl. Nakon što se sve lepo ukrška, ostaviti da se dobijena smesa prohladi, a za to vreme pripremite testo.

Posna manastirska pita, Pita
foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Sipajte u činiju brašno i napravite u sredini udubljenje, te u njega dodajte kvasac i malo vode 50 ml ulja i jednu kašičicu šećera. Razbijte rukom kvasac i dodajte kašičicu soli. Zatim sipajte oko 300 ml vode i umesite testo na pobrašnjenoj površini. Zamešeno testo podelite na 10 do 12 manjih loptica.

Loptice lepo oblikujte, pospite malo brašnom i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta. Nakon toga od svake jufkice se pravi kora koja se cela filuje. A kako se slaže ova prelepa manastirka pita, koja se peće oko 35 minuta na 200 °C.

(Espreso/Kurir Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.